Hrvatska

NEPOSTOJEĆI PROTOKOL Crna gora tvrdi da naftne karte Jadrana prejudiciranju granicu na Prevlaci!

Crna Gora je u četvrtak uložila prigovor Hrvatskoj zbog zemljopisnih karata predstavljenih mogućim koncesionarima u Zagrebu uz dokumentaciju javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu rekavši da je to jednostran akt kojim se prejudicira međusobna granica dviju zemalja.
Crnogorsko ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija je priopćilo da je Crna Gora u prigovoru ukazala na relevantne članove Protokola o privremenom režimu iz 2002., koji obvezuje dvije države da se suzdržavaju od jednostranih postupaka kojima bi se prejudiciralo rješenje međusobne granice na moru i na kopnu, prenosi dnevnik.hr
‘Crna Gora podsjeća Hrvatsku da ovaj Protokol, utvrđen uz visoko posredovanje i jamstvo Ujedinjenih naroda, definira svoje važenje do konačnog utvrđivanja državne granice između Crne Gore i Republike Hrvatske’, stoji u priopćenju.
U prigovoru se, također, ističe da su ‘jednostrani akti hrvatskog raspisivanja javnog nadmetanja u južnom dijelu Jadrana, kao i drugi takvi akti u području preklapanja teritorijalnih zahtjeva Crne Gore i Hrvatske, kako na kopnu tako i u relevantnom morskom pojasu, u suprotnosti kako s Protokolom, tako i s inicijativama crnogorske strane da se sve aktivnosti u spornom području odvijaju uz prethodnu međusobnu suglasnost’.
Iz crnogorskog MVPEI-ja poručuju da je ‘Crna Gora, kao i do sada, spremna i posvećena da, u duhu dobrosusjedstva i međusobnog uvažavanja, nastavi pregovore s Republikom Hrvatskom, kako bi bile razmotrene sve opcije u cilju nalaženja obostrano prihvatljivih rješenja’.
Radi rješavanja graničnog spora između Hrvatske i Crne Gore kod Prevlake dvije države su formirale mješovito povjerenstvo.
Slovenija je povodom karata prigovorila u srijedu rekavši kako smatra da Hrvatska javnim natječajem za koncesije za istraživanje i eksploataciju ugljikovodika u Jadranu jednostrano prejudicira rješenje pitanja pomorske granice.

Podsjetimo, Protokol na koji se Crna gora poziva sklopljen je na dest godina i istekao je prošle godine.

Pročitajte još

IZBORI ZA ČETIRI MJESECA Škoro bi postao predsjednik ako u drugi krug ide s Milanovićem

Dulist

Koje promjene donosi nova školska godina?

Dulist

‘PAO’ DNEVNI REKORD Evo kad je fiskalizirano 890 milijuna kuna

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija