Kultura

‘(NE)POSTOJANOST PROSTORA’ Anabel Zanze na grupnoj izložbi u Zagrebu

Anabel Zanze

Dubrovačka slikarica Anabel Zanze sudjeluje na grupnoj međunarodnoj izložbi ‘(Ne)postojanost prostora – Prostori naracije i imaginacije’, koja se od 5. do 22. srpnja održava u Galeriji Prsten Doma hrvatskih likovnih umjetnika.

Izložba ‘(Ne)postojanost prostora: Prostori naracije i imaginacije’ problematizira opisne, formalne, simboličke, psihološke i sociološke aspekte teksta u formiranju dvodimenzionalnih i trodimenzionalnih prostora u djelima suvremenih vizualnih umjetnika.

Tekst i likovnost dva su načina dočaravanja prostora, kako fizičkoga tako i mentalnoga, a izložba se fokusira na različite mogućnosti njihove interakcije. U vizualno-tematski dijalog postavljena su djela u kojima tekst generira njihove formalno-oblikovne karakteristike s onima gdje je tekst primarni nositelj sadržaja odnosno naracije.

Kao polazišnu referencu kustosi izložbe uzimaju rad Josipa Vanište iz 1964. kojim je ovaj umjetnik sliku i njezin prostor dematerijalizirao, odnosno sveo tek na tekst ispisan pisaćim strojem na papiru kao svojevrsnu meta-uputu za njezino izvođenje.

Od trenutka kada je Vaništa ostvario ‘najradikalniji domet hrvatske umjetnosti 20. stoljeća’ međusobne se interakcije vizualnih, prostornih, tekstualnih te verbalno-auditivnih aspekata nastavljaju prožimati i u radovima narednih generacija hrvatskih umjetnika.

Izložba ‘(Ne)postojanost prostora: Prostori naracije i imaginacije’, osim hrvatskih, uključuje i renomirane austrijske suvremene umjetnike, s idejom propitivanja da li i u kolikoj mjeri – u uvjetima globalizacijskih, virtualizacijskih i migracijskih procesa – leksička odnosno jezična osnova još uvijek uvjetuje narativne i imaginativne odrednice formiranja odnosno opisivanja određenih prostornih situacija.

Izložbu prati i program s projekcijama eksperimentalnih filmova koji na različite načine korespondiraju s njezinom osnovnom problematikom. Kustosi izložbe su Vanja Babić i Neva Lukić, a izbornik filmskog programa Ivan Paić.

Na izložbi, uz Anabel Zanze, sudjeluju i Eva Beierheimer & Miriam Laussegger, Antonio Grgić, Jochen Höller, Paulina Jazvić, Anto Jerković, Željko Jerma, Željko Kipke, Anatol Knotek, Brigitte Kowanz, Ivica Malčić, Vlado Martek, Martina Miholić, Ana Mušćet, Gloria Oreb, Roman Pfeffer, Damir Sokić, Philipp Timischl, Ivan Tudek te Josip Vaništa.

U filmskom programu predstavili su se Gustav Deutsch, Ivan Faktor, Tomislav Gotovac a.k.a Antonio G. Lauer, Željko Kipke, Ivan Ladislav Galeta, Helena Schultheis Edgeler i Mladen Stilinović.

Izložba će nakon Galerije Prsten biti izložena u Muzeju Likovnih umjetnosti u Osijeku u terminu od 6. rujna do 10. studenog 2018.

Pročitajte još

SLAVIMO ZAJEDNO! 70. godina Ansambla Lado na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama

Dulist

70. DLJI Prošlogodišnja uspješnica ‘Pod balkonima’ ponovno na programu

Dulist

VIDEO/NA DOMINIKANCIMA Ibrica Jusić glazbom uljepšao ovu ljetnu noć

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija