Zanimljivosti

Neokatekumeni navješćuju evanđelje

Članovi Neokatekumenskog puta, zajednice u Katoličkoj Crkvi koja ima svoj poseban način inicijacije odraslih u kršćanstvo, a što često znači produbljivanje vjere već krštenih osoba koje su svoj vjerski život zanemarile, u 10 000 mjesta diljem svijeta u Vazmenom vremenu ove godine organiziraju navještaj Krista na trgovima.

Neokatekumeni u Dubrovniku pridružuju se ovom svjetskom događaju te će tijekom pet slijedećih nedjelja počevši od danas na Pilama u Dubrovniku od 16 i 30 do 18 sati u pjesmi, molitvi i katehezi govoriti iz iskustva življene vjere. Ove Velike misije neokatekumena na svjetskim trgovima organiziraju se u Godini vjere.

– Krist je uskrsnuo! Dođi i poslušaj! Molim da Vam Gospodin dotakne srce, dovede na Pile  te ga susretnete u NAVIJEŠTAJU BOŽJE LJUBAVI, po ludosti našeg propovijedanja – pozivaju na susret dubrovački neokatekumeni.

Neokatekumenski put započeo je 1964. godine među barakašima u Madridu u Španjolskoj, pod utjecajem Drugog vatikankog sabora (1962.-65.) kao odgovor Crkve na društvene promjene u 19. i 20. stoljeću, na poseban način sekularizaciju. Inicijatori Neokatekumenskog puta su španjolski slikar Kiko Argüello i Carmen Hernández, diplomirana kemičarka koji su se susreli u siromašnoj četvrti Palomeras Altas, u predgrađu Madrida. Tu se nakon nekoliko godina oblikovala kerigmatsko-katehetska sinteza, koja će postati temelj Neokatekumenskog puta. Kasnije im se pridružio o. Mario Pezzi. Godine 1990. Neokatekumenski put je priznao papa Ivan Pavao II. kao itinerarij katoličke formacije valjane za društvo i za današnja vremena. Statut Neokatekumenskog puta konačno je odobren u lipnju 2008. godine u Rimu.

Pročitajte još

ĐE PLEŠEŠ? Vrijeme je da otkrijete salsu…

Dulist

KNJIŽNICE POZIVAJU Saznajte sve o studiranju u inozemstvu

Dulist

NA DANAŠNJI DAN OSNOVANO DRUŠTVO Sretan rođendan našim vodičima!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija