Natrag
21.2.2019 15:05

facebook

twitter

google

rss

dulist

Neokatekumeni navješćuju evanđelje

7.4.2013 @ 8:23 Ana Prohaska Zanimljivosti
2;2

Podijelite:

Članovi Neokatekumenskog puta, zajednice u Katoličkoj Crkvi koja ima svoj poseban način inicijacije odraslih u kršćanstvo, a što često znači produbljivanje vjere već krštenih osoba koje su svoj vjerski život zanemarile, u 10 000 mjesta diljem svijeta u Vazmenom vremenu ove godine organiziraju navještaj Krista na trgovima.

Neokatekumeni u Dubrovniku pridružuju se ovom svjetskom događaju te će tijekom pet slijedećih nedjelja počevši od danas na Pilama u Dubrovniku od 16 i 30 do 18 sati u pjesmi, molitvi i katehezi govoriti iz iskustva življene vjere. Ove Velike misije neokatekumena na svjetskim trgovima organiziraju se u Godini vjere.

– Krist je uskrsnuo! Dođi i poslušaj! Molim da Vam Gospodin dotakne srce, dovede na Pile  te ga susretnete u NAVIJEŠTAJU BOŽJE LJUBAVI, po ludosti našeg propovijedanja – pozivaju na susret dubrovački neokatekumeni.

Neokatekumenski put započeo je 1964. godine među barakašima u Madridu u Španjolskoj, pod utjecajem Drugog vatikankog sabora (1962.-65.) kao odgovor Crkve na društvene promjene u 19. i 20. stoljeću, na poseban način sekularizaciju. Inicijatori Neokatekumenskog puta su španjolski slikar Kiko Argüello i Carmen Hernández, diplomirana kemičarka koji su se susreli u siromašnoj četvrti Palomeras Altas, u predgrađu Madrida. Tu se nakon nekoliko godina oblikovala kerigmatsko-katehetska sinteza, koja će postati temelj Neokatekumenskog puta. Kasnije im se pridružio o. Mario Pezzi. Godine 1990. Neokatekumenski put je priznao papa Ivan Pavao II. kao itinerarij katoličke formacije valjane za društvo i za današnja vremena. Statut Neokatekumenskog puta konačno je odobren u lipnju 2008. godine u Rimu.

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana