Aktualno

Nenad Vekarić postao treći dubrovački akademik

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) od sinoć ima 36 novih članova – 18 redovitih članova, osam dopisnih članova i deset članova suradnika koje su hrvatski akademici tajnim glasanjem izabrali na izbornoj skupštini na kojoj su potvrdili i reizbor četiri člana suradnika.

Među 18 redovitih članova je i Upravitelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku Nenad Vekarić koji je izabran za redovitog člana u Razredu za društvene znanosti. Vekarić je dobio 78 glasova, a uz njega u taj razred izabreni su Gordan Družić koji je dobio 76 glasova, i Davor Krapac sa 66 glasova

Nenad Vekarić, inače i dubrovački gradski vijećnik, završio je Pravni fakultet u Zagrebu 1980. Magistrirao je 1987. godine na Filozofskom fakultetu u Zadru obranivši rad pod naslovom “Zemljišna knjiga Stona i Rata iz 1393/6. godine kao izvor za proučavanje peljeških naselja u 14. stoljeću”. Na istom je fakultetu doktorirao 1991. s temom "Migracije na poluotok Pelješac (1333-1918)”. Od 1984. radi u Zavodu za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku, a od 1987. je njegov upravitelj. Dobitnik je nagrade Grada Dubrovnika za 1989. godinu i to za knjigu „Pelješka naselja u 14. stoljeću“, nagrade Županije Dubrovačko-Neretvanske za 1997. godinu za knjige „Pelješki rodovi i Falsifikat o podrijetlu konavoskih rodova“, nagrade Slobodne Dalmacije za znanstvene knjigu godine 2004. zajedno s Vladimirom Stipetićem za knjigu „Povijesna demografija u Hrvatskoj“ i nagrade HAZU za humanističke znanosti 2006. godine zajedno sa Stjepanom Ćosićem za knjigu „Dubrovačka vlastela između roda i države.
 

U Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti novi akademici su Andrej Dujella (97 glasova), Vitomir Šunjić (88 glasova) i Dario Vretenar (82 glasa).
Razred za prirodne znanosti od večeras ima jednu novu akademkinju – Ivanu Weygand Đurašević koja je dobila 93 glasa i trojicu novih akademika Vladimira Bermaneca (93 glasa), Mladena Juračića (87 glasova) i Igora Anića (70 glasova). Novi akademici u Razredu za medicinske znanosti su Josip Madić (94 glasa) i Davor Miličić (80 glasova), a u Razredu za filološke znanosti Goran Filipi (95 glasova) i Ranko Matasović (93 glasa).
Razred za književnost ima trojicu novih akademika a to su Viktor Žmegač koji je dobio 90 glasova, Boris Senker 93 glasa i Zoran Kravar 77 glasova, a Razred za glazbenu umjetnost i muzikologiju jednoga novog akademika – Stanislava Tuksara koji je dobio 94 glasa.
Akademici su s velikim brojem glasova – u rasponu od 97 do 100 glasova izabrali osam novih dopisnih članova. To su Mladen Bestvina, Stevo Julius, Lojze Lebič, Ante Munjiza, Marko Mušič, Svante Pääbo, Mario Suško i Ignacij Voje.
Izabrani su i novi članovi suradnici – Nenad Moačanin u Razreda za društvene znanosti, u Razredu za matematičke, fizičke i kemijske znanosti Tomislav Cvitaš, u Razredu za medicinske znanosti Željko Cvetnić, Mirna Šitum i Alemka Markotić, u Razredu za filološke znanosti Silvana Vranić i Darija Gabrić-Bagarić. Novi članovi suradnici Razreda za likovne umjetnosti su Kuzma Kovačić i Kažimir Hraste, a u Razredu za glazbenu umjetnost i muzikologiju novi član suradnik je Berislav Šipuš.
Za člana suradnika ponovno je izabrana Ljerka Schiffler u Razredu za društvene znanosti, Josip Balabanić u Razredu za prirodne znanosti, Ante Simonić u Razredu za medicinske znanosti te Josip Sečen u Razredu za tehničke znanosti.

Pročitajte još

IBRICA O LIDIJI BAČIĆ To je jedan primitivni ispad! Da je mojeg psa tako udarila…

Dulist

FRANKOVIĆ PREDSTAVIO IDEJNO RJEŠENJE Azil za životinje gotov do kraja 2020.

Dulist.hr

POLICIJSKA UPRAVA POZIVA ‘Maturanti, obilježite dostojno svoj dan!’

Dulist