Aktualno

“Nemojte nas napadati, ali ni braniti”

"Nemojte nas napadati, ali ni braniti"

Društvo prijatelja dubrovačke starine uputilo je medijima dopis po odluci Malog vijeća sa sjednice održane 30. travnja.

Priopćenje kojeg potpisuje predsjednik DPDS-a Hrvoje Macan donosimo u cijelosti:
– Društvo prijatelja dubrovačke starine je nevladina udruga civilnog društva koja već 60 (šezdeset) godina upravlja Gradskim zidinama i obnavlja spomenike kulture na području nekadašnjeg Dubrovačkog kraja, u prvom redu fortifikacijske objekte kao što su Gradske i Stonske zidine.

Glavni izvor prihoda s kojim se spomenici obnavljaju potječe od upravljanja i gospodarenja Gradskim zidinama što je regulirano ugovorima između Društva prijatelja dubrovačke starine i Grada Dubrovnika kao vlasnika zidina. Sve do 2009. godine sav prihod od prodanih ulaznica je pripadao Društvu prijatelja dubrovačke starine. Najnovijim ugovorom s aktualnom gradskom upravom prihod se nakon plaćanja PDV-a dijeli pola Društvu pola Gradu, s tim da sve troškove poslovanja snosi Društvo.

Društvo je obvezno veći dio svojih sredstava utrošiti za obnovu spomenika; isto tako i Grad. U praksi to, krajnje pojednostavljeno znači da je uz prošlogodišnji promet od 45.021.260,00 kn nakon odbitka PDV-a ostalo 36.602.561,28 kn od kojih je Gradu pripalo 18.301.325,64 kn, a isto toliko i Društvu. Društvu nakon odbitka troškova 7.283.377,52 kn ostaje 11.017.948,12 kn za obnovu spomenika.

Proizlazi da Društvo obnavlja spomenike s maksimalnih 11.017.948,12 kn, a ne kako aktualni Gradonačelnik „papagajski“ ponavlja s 50.000.000,00 kn, računajući da će 100 (sto) puta ponovljena laž postati istina.

Drugo gradonačelnikovo genijalno otkriće je izraz „privatna udruga“ koju redovito koristi kad misli na Društvo prijatelja dubrovačke starine, računajući da će „privatizirajući“ udrugu lakše raskinuti Ugovor o upravljanju i gospodarenju zidinama te s njima upravljati sam zajedno sa svojim koalicijskim partnerom.

Kad je u pitanju inicijativa grupe vijećnika da se raspiše referendum o tome tko treba upravljati zidinama treba reći da rezultati takvog referenduma zakonski nikoga ne obvezuju ni na što. Sama formulacija referendumskog pitanja više govori o želji pojedinih političara da zarade koji predizborni poen nego stvarnu brigu za Društvo prijatelja dubrovačke starine.
Da zaključimo: nije nam drago kad nas političari napadaju, isto tako zamolili bi ih da nas ni ne brane – priopćenje je Hrvoja Macana, predsjednika Društva prijatelja dubrovačke starine.
 
 
 

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist