Aktualno

Nemar na gradskim panoima

Karta nekog grada najsigurniji je način snalaženja u mjestu koje vam je relativno nepoznato. Iako su danas na mobitelima dostupne interaktivne karte, tradicionalni način orijentiranja pogledom na službene mape grada još uvijek nije izumro.

Nažalost, u slučaju Dubrovnika s njima biste se lako mogli izgubiti. Naime, unatoč činjenici kako su planovi grada istaknuti „na svakom koraku“, često se na njima mogu pronaći krive ili – budimo precizniji – zastarjele informacije.

Odmah na početku – greške

Tako na autobusnom kolodvoru postoji višemetarski plan cijelog grada, s informacijama koje  nisu ažurirane više desetljeća.
Zamislimo jednu hipotetsku situaciju – profesor ste s nekog sveučilišta i putujete u Dubrovnik. Dolazite na dubrovački kolodvor i tražite na mapi gdje se nalazi Sveučilište u Dubrovniku. Na ogromnoj karti na istoj adresi, Ćira Carića 4, pronalazite čak dvije visokoškolske ustanove, Veleučilište u Dubrovniku i ACMT. Veleučilište je pred deset godina „preraslo“ u Sveučilište, a ACMT se još 2005. godine preselio u blizini novootvorenog Kampusa, kojeg pogotovo nema na kartama.
A kad smo već kod lokacija kojih još nema na kartama – na nijednoj karti nema Žičare Dubrovnik, vrlo značajnog segmenta turističke ponude Grada. Nema recimo upisanog ni Culture Cluba Revelin, pa tako postaje logičnije ono često pitanje stranaca „gdje se mogu zabaviti“. Potrebno je istaknuti kako je Žičara otvorena u srpnju 2010. godine, a Revelin u prosincu iste godine.
No, zato na kartama na Garaži i na Kunejima, dvije vrlo frekventne lokacije, još uvijek stoji istaknut Factory Club, tako da bi se neupućeni mladi stranci lako mogli zaputiti u davno zatvoren noćni klub.
Na niti jednoj karti ne nalazi se upisan javni zahod na Pilama ispod Platana. Također, ako se spustite u Grad, tražeći ured Turističke zajednice u Širokoj ulici, moramo vas napomenuti kako isti već godinama ne postoji. No, tko će napomenuti strance?

Više o nemaru na gradskim panoima pročitajte u tiskanom izdanju duLista koji je od srijede u prodaji!

Pročitajte još

[FOTO] Nevrijeme stiže s mora, pripremite ombrele

Dulist

Važna obavijest redakcije DuLista

Dulist

POGLEDAJTE OVAJ VIDEO! Obilježavamo Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija