Politika

“Nemam što raditi s Jambom!”

"Nemam što raditi s Jambom!"

Predsjednik Županijske skupštine Ivan Prce i županijski pročelnik za more, turizam i poduzetništvo Maro Kristić istupili su iz članstva HSS-a. Svoje ispisnice dostavili su uoči izborne skupštine dubrovačkog HSS-a na kojoj su trebali sudjelovati kao delegati.

No, u daljnjem radu stranke, kojim nisu zadovoljni već dulje vrijeme, nisu željeli sudjelovati. Ipak, najavili su izlazak na izbore 2013. godine u sklopu inicijative na čijem okupljanju trenutno rade, a sve bi se trebalo znati do kraja rujna. U svakom slučaju ne idu u političku mirovinu. O svemu tome porazgovarali smo s Ivanom Prcom.

Koji su razlozi istupanja iz članstva HSS-a i zašto je do toga došlo baš u ovom trenutku, uoči izborne skupštine za dubrovački HSS na kojoj je za predsjednika izabran Vide Matić?
– Ovo je kap koja je prelila čašu, jer smo duže vremena opetovano ponavljali da se nešto pokrene i da se napravi revizija članstva. Tražili smo od središnjice da se to pokrene najprije u Županiji, no kako reviziju nisu prihvatili tražili smo da se provede u gradskim i općinskim organizacijama te kotarevima, sve kako bismo krenuli od početka te da vidimo gdje smo s članstvom. Gradska organizacija je i bila donijela jednu odluku u tom smislu, no čudnim okolnostima ona se povukla te se ništa nije poduzelo. Kad je sazvana izborna skupština za Županijsku organizaciju protiv volje većine gradskih i općinskih organizacija, koje nisu ni sudjelovale u tom radu, smatrali smo da to treba na drugi način odraditi. Upozoravali smo i središnjicu, ali nisu reagirali. Nakon svih tih naših opetovanih primjedbi postalo nam je neprihvatljivo ostati u stranci, a na koncu ona se nije iskazala ni nekakvim pametnim prijedlozima, niti se očitovala po mnogim stvarima koje su se događale u državi. Nakon izbora imali smo nadu da će novi predsjednik Branko Hrg krenuti s novim načinom rada, ali je i tada sve ostalo po starom. Upozoravali smo na nepravilnosti, na kršenje statuta, nepravilno upisivanje članstva i slično, međutim sve je ostalo isto, a ni samo djelovanje stranke nije bilo na nekoj visini koja nas zadovoljava.
 
SVE JE POČELO I ZAVRŠILO S JAMBOM
 
Mislite pri tome na rad na razini države ili grada?
– Pogotovo na razini Grada. Možemo i mi imati dijelom krivice u tome jer smo članovi Gradskog odbora, ali se ni odluke koje su se donosile nisu provodile kako treba. A posebice smo bili u nemogućnosti raditi na županijskoj razini jer su sva tijela ŽO bila suspendirana. Kad se ukinula suspenzija i kad je došlo do izbora, po našem mišljenju to se provelo nepravilno, mimo statuta.

Suspenzija je trajala otprilike tri godine, a sve je krenulo kao otvoreni sukob između Stipe Gabrića Jamba i Iva Muja, no može se čuti kako je HSS zapravo žrtva sukoba Jamba i Frana Matušića. Ima li u tome istine?
– Jambo je bio član HSS-a do lokalnih izbora prije tri godine. Tada je došao u sukob s koncepcijom rada i s Ivom Mujom, tadašnjim predsjednikom, te je istupio iz stranke i formirao svoju Nezavisnu listu. Tada su nastali problemi. Po meni ga je tad trebalo izbrisati iz članstva. Međutim, napravljeni su nekakvi ustupci, on se ponovno vratio u stranku, te je naravno došlo do unutarnjih previranja i neslaganja s njime po mnogim pitanjima.
 
Je li novi predsjednik Gradske organizacije Vide Matić Jambov čovjek?
– On je bio na nezavisnoj listi gospara Gabrića. Ja Vida poznam osobno i dobri smo, te cijenim da će on možda i napraviti nekakav iskorak naprijed. Tada ćemo vidjeti kako ćemo dalje razmišljati o tome. U ovom trenutku nisam htio dati podršku takvom načinu rada, ne Vidu Matiću, dapače, nego načinu kako se provode izbori unutar stranke te kako se unutar stranke radi.

Što po Vašem mišljenju Vide Matić donosi Gradskoj organizaciji HSS-a?
– Vrijeme će pokazati kakve ideje ima. Mi smo prije tri godine razgovarali o njemu kao eventualnom kandidatu za predsjednika gradske organizacije. Dakle imali smo povjerenje u njega u tom smislu. Zbog čega tad do toga nije došlo nije ni meni sasvim jasno.
 
STJEPOVIĆ SE NIJE ISKAZAO
 
U Gradskom vijeću Grada Dubrovnika dva su HSS-ovca, dosadašnji predsjednik dubrovačke organizacije Ivica Stjepović te Karlo Gjurašić. Kakva je Vaša suradnja s njima do sad bila, i ostaju li i dalje u Vijeću?
– Ostaju u Vijeću do kraja mandata. Ne znam njihove stavove, niti sam ih kontaktirao po ovom pitanju. Gospodin Gjurašić je bio državni tajnik, nakon parlamentarnih izbora vratio se u grad, te je od Marine Lazarević preuzeo mandat. Usprkos tome što Gradski odbor nije bio suglasan s tim da mu ona vraća mandat, jer smo smatrali da je ona trebala do kraja nastaviti s radom u Vijeću. Međutim, njegovo je bilo pravo uzeti mandat natrag. Sam Stjepović kao predsjednik nije se previše iskazao u svemu tome kroz ove tri godine koliko je vodio stranku, a niti u Gradskom vijeću nije imao ideja niti se za njih borio.

Predsjednik ste Županijske skupštine. Kako će se istupanje iz članstva stranke odraziti na Vaš rad u Skupštini, na odnose unutar koalicije, ali i na odnos s vijećnicima HSS-a?
– I na zadnjoj Skupštini vijećnici s nezavisne liste glasovali su protiv nekih stavova koalicije, u kojoj smo mi kao HSS potpisnici sporazuma s HSLS-om, HSU-om uz HDZ. Smatram da do kraja ovog mandata trebamo ostati dio koalicije, jer je ova Županijska skupština dobro radila kroz cijelo ovo vrijeme. Naravno, svatko ima nekih propusta, ali mislim da smo odradili dosta dobar posao. Nismo zadovoljni ni danas, a ni ranije suradnjom s državnom vlasti. Mnogi projekti ne ovise o nama, mi ih možemo pokretati i tražiti da se urade, poput Pelješkog mosta, ali nema podrške države, nema novaca pa se projekti ne mogu ni provesti. Neke projekte koje smo zamislili i obećali biračima prije izbora smo i ostvarili. Primjerice pitanje otpada i Centra za otpad – donesene su sve odluke koje su po tom pitanju bile moguće. Međutim, dolaskom nove vlasti ministrica Holy i koalicije projekt su stavili izvan snage i time nas stavili u nezgodan položaj. Sad ćemo imati problem s Grabovicom koja će se trebati zatvoriti, dok neki novi način zbrinjavanja otpada nije riješen.

U Županijskoj skupštini nastavljate kao nezavisni vijećnik?
– Da, u Županijskoj skupštini bit ću nezavisni vijećnik, a kako sam predsjednik Skupštine i smatram se članom koalicije s kojom smo zajedno izašli na izbore sa zajedničkim programom. Vjerujem da će i druga dva vijećnika, Vidak i Radovanović, također postupiti slično te da će ostati članovi koalicije. Hoćemo li mi imati većinu ili ne i hoće li Skupština tražiti moje odstupanje ne znam, ali stojim na raspolaganju. Ako zatraže i ako većina bude za to, ja nemam ništa protiv. U kakvom će biti odnosu vijećnici nezavisne liste koji su prešli u HSS prema ovoj koaliciji, to biste njih trebali pitati. Vidjet ćemo.
NE IDEM U POLITIČKU MIROVINU
 
Počelo se sve glasnije govoriti kako prelazite u Dubrovnik Regiju, ima li u tome osnove?
– Ne, niti sam imao s njima kontakt, niti je toga bilo s njihove strane, niti ja želim takav angažman. Ako budemo nešto radili, o tome ćemo na vrijeme izvijestiti javnost. Ne mislim se politički umiroviti. I dalje ću biti angažiran i nastojati pomoći gdje mogu. Mislim da treba dati priliku mlađim ljudima koji su puni ideja i energije, a ja im mogu biti savjetnik i pomoći im u lakšem snalaženju. O tom potom što ćemo napraviti. Sad nije vrijeme. Ne želim ulaziti u nikakvu stranku, jer sam imao previše loših iskustava. Problem je što u vrhu stranke imate određeni broj ljudi i teško je taj krug probiti bilo kakvom novom idejom, tako da je otežano djelovanje.

Koliko je vladajuća koalicija ostvarila onoga što je biračima obećala prije tri godine, i jeste li zadovoljni ostvarenim?
– Ostvarili smo sve ono na što smo mogli utjecati. Niz poslova koje smo zacrtali smo i odradili. Ono što nismo, a što i nije u našoj nadležnosti, pa na to ni ne možemo utjecati, to je autocesta do Dubrovnika, Pelješki most te brza cesta.

Mislite li da je HSS napravio grešku ulaskom u koaliciju s HDZ-om?
– Ne mislim da je napravio grešku, ali nije trebao odstupiti od stavova koje je zacrtao. Trebao se boriti za svoje stavove. Ako ste negdje ušli s takvim stavom i on se ne provodi, u tom slučaju ili istupate iz koalicije ili se borite da on prođe. Biti tamo samo da bi bio na nekom mjestu mislim da nije dobro. Kad bih ja sad imao sukobe s HDZ-om unutar Županijske skupštine, da se sa županom ne slažem u nekim stavovima, sigurno ne bih niti podržavao niti bih ostao u takvoj koaliciji.

Rekli ste da je ova koalicija napravila sve što je bilo u njenoj moći, no gdje ste ipak mogli bolje? Spomenuli ste i Most i autocestu te da nemate razumijevanje Vlade, no ranije je na vlasti bila koalicija HDZ-HSS, pa se ni tad nije baš nešto napravilo?
– Bilo je previše obećanja i nije se ostvarilo puno toga. Otvoreni su radovi za Pelješki most, u njih se krenulo da bi potom nestalo novca. No, radovi su usporeni, ne i zaustavljeni pa bi se možda s vremenom doveli do kraja. Bilo je možda i nekakvih zavaravanja tako da smo svi u tom smislu bili prevareni jer se otvarala autocesta na Osojniku, čemu sam prisustvovao, počeli se izvoditi i radovi, a onda je sve adaktirano. Znate kakva je situacija bila u to vrijeme, Sanader je izašao iz politike i vidite kakve se danas afere vuku oko toga. Sve je to utjecalo na usporenje i prekid radova i na autocesti i na mostu. Po meni bi trebalo sve one koji su se okoristili o državni novac i izvukli ga sebi u džepove vratiti natrag, a njih dobro kazniti. Tu država ne bi trebala imati milosti ni prema kome. Svi koji su radili po meni protiv svoga naroda zaslužuju da ih se kazni i zatvori. Ja nisam sudac niti prejudiciram stvari, ali ovo odugovlačenje i pravno traženje rupa u zakonu ne vodi nas dobru. Svi vidimo da je država na koljenima, a pojedinci su se obogatili. To znači da je negdje novac nestao. Nije ga problem naći, samo je pitanje volje u vrhovima vlasti.
 
 

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist