Natrag
23.4.2019 22:11

facebook

twitter

google

rss

dulist

Nema zakonskih uvjeta za štrajk

17.2.2012 @ 10:44 Ana Prohaska Aktualno

Podijelite:

Direktor Libertasa Đuro Deranja,  kazao je za duList kako nema zakonskih uvjeta za štrajk, koji je najavljen od strane  sindikalne podružnice, jer ne stoji razlog koji se navodi:  

-Sindikat u najavi štrajka navodi prekid Kolektivnog ugovora što je potpuno neistinito. Raskinut je kolektivni ugovor i Protokol o načinu vođenja pregovora poštujući zakonsku proceduru. Poslodavac je u proteklom višemjesečnom, bezuspješnom pregovaranju učinio maksimalne napore i pristajao na mnoge kompromise kako bi se zaključio novi Kolektivni ugovor povoljniji za zaposlenike . No članovi sindikalnog pregovaračkog odbora su bili isključivi u svojim zahtjevima te su učinili sve da dođe do prekida pregovora. Kulminacija njihovih isključivih i nezakonskih stavova bio je zahtjev da nije potreban novi ustroj Društva i Sistematizacija mada smo po Zakonu o radu bili dužni to odavno učiniti. Ne žele bilo kakve promjene, jer im odgovara nered, ne prihvaćaju ni povećanje plaća, koje su predviđene za najbrojniju radnu skupinu, vozače – pojasnio je Deranja naglasivši kako su "zahvaljujući ogromnim izdavanjima Grada Dubrovnika ispoštovali sva prava svojih radnika utemeljena na Zakonu o radu i Kolektivnom ugovoru".

-Sindikat želi pregovore radi pregovora, jer jedna uska grupa, na taj način pokušava među zaposlenicima stvoriti sliku njihova osobnog značaja, glumeći paralelnu Upravu što je suprotno Zakonu – zaključuje direktor Deranja.

Na pitanje da nam komentira prozivanje gradonačelnika Vlahušića da iza štrajka stoje županijski i konavoski HDZ, direktor Deranja odgovara:

–  Libertas je ekonomsko pitanje i ovdje treba odvojit politiku. Mi smo trgovačko društvo i ovo je prije svega ekonomsko pitanje, a ne političko pitanje. Nama je bitno ostvariti dovoljan prihod kako bi mogli izvršavati svoju djelatnost. – zaključuje Deranja.

Što se tiče namjere novog zaduživanja Libertasa kod Europske banke za obnovu i razvoja Deranja dodaje kako se radi o novom kreditnom zaduženju od 7,5 milijuna eura, kojim se planirani u roku od 10 godina osigurati novi vozni park sa 60 novih autobusa.

-Libertas sada ima samo 16 klimatiziranih autobusa. Želimo održati nivo starosti. Ovim kreditnim zaduženjem Dubrovnik bi imao mladi vozni park. To je pristup o kojem se razmišlja-naglašava Deranja.

Sada slijedi upućivanje pisma namjere te pokretanje postupka ugovaranja novog financijskog aranžmana koji će Libertasu osigurati prosperitetno i uspješno poslovanje.
 

Komentari

O autoru: Ana Prohaska

Diplomirana sam novinarka i doktorandica na Doktorskom studiju Povijest stanovništva. Bavim se problematikom iseljavanja povijesne jezgre Dubrovnika i poviješću Dubrovačke Republike..

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana