Hrvatska

Nema više zapošljavanja mladih pripravnika za 1600 kuna!

Ministar rada Mirando Mrsic

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izvijestio je danas da se zbog smanjivanja sredstava u državnom proračunu do daljnjega obustavljaju mjere aktivne politike zapošljavanja, a kada će biti nastavljene ovisi o sredstvima koje će Hrvatska od Europske komisije dobiti kroz Garanciju za mlade.

Rebalansom državnog proračuna ovogodišnja su sredstva za provedbu aktivne politike zapošljavanja smanjena s 511 milijuna na 334 milijuna kuna, pa su zbog toga sve mjere stavljene na čekanje, rekao je Mrsić na konferenciji za novinare u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (HZZ), prenosi Index.hr

Time će biti pogođeno oko 12.000 osoba, većinom mladih, koje neće moći koristiti neku od mjera koje su se provodile zadnje dvije godine, a najpoznatija je zapošljavanje bez zasnivanja radnog odnosa na godinu dana, odnosno pripravništvo za 1600 kuna mjesečno.

Na novinarsku konstataciju kako je nevjerojatno da Vlada u vrijeme krize rebalansom smanjuje novac za poticanje zapošljavanja, Mrsić je odgovorio da se štedjelo na svim proračunskim stavkama, a u njegovu resoru nisu dirana sredstva za mirovine i naknade za nezaposlene.

Izrazio je nadu da će se teška situacija ublažiti nakon što Hrvatska povuče sredstva iz europskog programa poticanja zapošljavanja mladih pod nazivom Garancija za mlade. Iz tog programa Hrvatska bi trebala u ovoj godini dobiti oko 150 milijuna eura, no program koji je Hrvatska poslala u Bruxelles još mora odobriti Europska komisija.

Na pitanje kada bi taj novac trebao stići u Hrvatsku Mrsić je kazao da ne zna, ali svakako ne prije lipnja.

Napomenuo je da će se iz preostalih sredstva, 334 milijuna kuna, ipak nastaviti financirati neke mjere koje su započete lani, a među njima je i potpora zapošljavanju sezonskih radnika u privatnom sektoru.

Ravnateljica HZZ-a Ankica Paun Jarallah izvijestila je da su područni uredi ukupno obradili oko 9.000 novih zahtjeva za uključenje u mjere aktivne politike zapošljavanja, ali su i oni sada na čekanju.

U prva tri mjeseca ove godine za očuvanje radnih mjesta, stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, javne radove, kao i korisnike potpore za samozapošljavanje potrošeno je više od 150 milijuna kuna ili gotovo pola predviđenog iznosa.

Mjerama aktivne politike zapošljavanja obuhvaćeno je ukupno 30.697 osoba. Većina korisnika u programe je ušla tijekom prošle godine.

Stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa (uz naknadu od 1600 kuna) i dalje je najiskorištenija mjera, a njome je obuhvaćeno više od polovice ukupnog broja korisnika.

Nakon toga najviše je korisnika potpora za zapošljavanje i samozapošljavanje 6.134, dok potpore za samozapošljavanje trenutno koriste 4.932 osobe. Javnim radovima obuhvaćena je 2.981 osoba.

Ministar Mrsić ocijenio je da su kroz dvogodišnje razdoblje mjere polučile dobre rezultate, pogotovo osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, gdje se nakon pripravništva uspjelo stalno zaposlilo više od 60 posto korisnika mjere.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist