Aktualno

NEMA VIŠE ‘POSUĐIVANJA’ TUĐIH POKAZA Zbog ‘švercanja’ u busu kažnjeno 32 Dubrovčana

NEMA VIŠE ‘POSUĐIVANJA’ TUĐIH POKAZA Zbog ‘švercanja’ u busu kažnjeno 32 Dubrovčana

Ako se kojim slučajem pokušate ‘prošvercati’ sa sestrinim ili tatinim abonamentom, vrlo lako biste se mogli naći u nevolji. U redakciju duLista javili su nam se posljednjih dana naši sugrađani koji su nam ispričali kako su u jGP Libertas krenuli u ‘lov’ na švercere te postrožili mjere pregleda pokaza. Nađete li se u takvoj situaciji, scenarij koji će se odigrati sigurno vam neće biti po volji. Naime, na licu mjesta abonamenat će vam biti oduzet, a do njega ćete moći doći tek nakon što platite ‘kaznu’ od 100 kuna i to u prostorijama Libertasa u Komolcu.

Novi uređaji i aplikacije

O kojim je mjerama kontrole riječ upitali smo Libertas gdje su nam objasnili kako se ne radi o nekoj posebnoj akciji, već o novim i korisnijim uređajima i aplikacijama za provjeru autobusnih pokaznih karti. — Kontrolori su od 1. travnja opskrbljeni novim uređajima s mobilnom android aplikacijom za kontrolu karata. Kontrole voznih karata zbog inovacije postale su značajno efikasnije. Prvi tjedan primjene kontrolirane su 2074 karte. Probno razdoblje rada s aplikacijom traje do 31. svibnja 2019. Zbog dotrajalosti i neadekvatnosti sadašnjih uređaja za kontrolu pokaznih pretplatnih karata razvijena je nova mobilna android aplikacija za čitanje i kontrolu istih. Kao medij koristi se miFARe ClAssiC 1k 13.56 mHz. Aplikacija pogodna za bilo koji Android uređaj koji u sebi sadrži NFC i podržava čitanje navedenog medija. Aplikacija evidentira tri vrste grešaka: karte kojima je istekao datum važenja, blokirane karte i karte koje se koriste u općini u kojoj ne vrijede – pojašnjavaju iz Libertasa. Napominju, kako je razvijena i platforma za izradu mjesečnih izvještaja i drugih analitičkih podataka po svakom kontroloru. — Možemo provjeriti koju je kartu određeni kontrolor pregledao te je li navedena karta bila ispravna ili neispravna, jesu li neispravne karte bile oduzete i slično. Na snazi je još uvijek odredba o ‘kaznenoj karti’ koju korisnici moraju platiti utvrdili se neka malverzacija – objašnjavaju iz Libertasa. Baš ta ‘kaznena karta’ stajat će vas stotinu kuna.

Suzbijanje malverzacija

Pohvalno je da kontrola ide u korak s vremenom i tehnologijom, no kada vas uhvate neće vam biti baš ugodno jer, požalili su nam se sugrađani, kontrolori imaju napadački i čvrst stav, bez obzira jesu li vas zatekli u ‘prekršaju’. Čini se kako nema mjesta ni najmanjim propustima pa su tako vjerodostojnost pokaza kontrolori spremni propitivati već i ako na prvi pogled ne sličite na sliku koja je otisnuta na pokazima. Prema dosadašnjim iskustvima iz Libertasa, zanimalo nas je, je li ‘švercanje’ pokazima poprimilo značajne razmjere koje zahtijevaju treniranje strogoće? — Ne smatramo da je ‘švercanje’ pokazima poprimilo zabrinjavajuće razmjere jer je sustav i prije uvedene aplikacije bio dosta dobro posložen te su brojni slučaji već prevenirani. Aplikacija za kontrolu karata je zasigurno jedan veliki iskorak u smjeru suzbijanja malverzacija. Tijekom prvog tjedna primjene aplikacije, dakle od 1. do 7. travnja 2019. oduzeta su 32 pokaza – zaključuju iz Libertasa.

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist