Grad

NEMA RUŠENJA Uz staru, u Gospinom polju se gradi i nova dvorana!?

NEMA RUŠENJA Uz staru, u Gospinom polju se gradi i nova dvorana!?

Iako imamo vrhunske sportaše, u sportsku se infrastrukturu godinama ne ulaže.

No, nova gradska uprava želi to promijeniti, a prvo svjetlo na kraju tunela ukazalo se kad je gradonačelnik Mato Franković za DuList najavio gradnju nogometnog terena u Gospinom polju vrijednog šest milijuna kuna, uz sufinanciranje Hrvatskog nogometnog saveza.

Stari planovi
Inače, postojali su brojni planovi bivših gradskih vlasti oko Gospinog polja, no svi su ostali samo na papiru. Sjetimo se samo velikog projekta sportsko-rekreacijskog centra Gospino polje bivše gradonačelnice Dubravke Šuice, koji je podrazumijevao trodijelnu sportsku dvoranu, zatvoreni i otvoreni bazen i stadion za oko 3500 gledatelja.

Sve to nalazilo se u prostorno-programskoj studiji koju je 2006. godine prihvatilo tadašnje Gradsko poglavarstvo. S projektom se otišlo i korak dalje kada je izabran i izrađivač idejnog projekta za trodijelnu dvoranu, koja se prva i trebala realizirati unutar sportskorekreacijskog parka Gospino polje.

No, prepreka su bili neriješeni imovinskopravni odnosi. A 2009. godine došlo je do promjene vlasti. Ideja o dvorani tada se promijenila. Vlahušić je najprije najavljivao montažnu dvoranu, a potom realizaciju trodijelne dvorane koja se trebala graditi javno-privatnim partnerstvom. Naravno, ni ta se ideja nije realizirala. Prvi pravi pomak je dakle Frankovićeva najava gradnje novog nogometnog terena, no, to nije jedina ideja.

Dok se još uvijek čeka predstavljanje Strategije razvoja sporta i sportske infrastrukture, gradonačelnik je za DuList iznio ideju gradnje nove trodijelne dvorane u Gospinom polju, uz kompletnu obnovu postojeće.

Nova dvorana i obnova postojeće
— Što se tiče projekta dvorane pored postojeće imamo ideju, međutim čekamo studiju koja bi nam trebala dati odgovore u kojem smjeru ići. Ako se naša ideja o gradnji jedne trodijelne dvorane kraj postojeće pokaže ispravnom, postojeću bi cijelu rekonstruirali, uredili i prilagodili je standardima. Naime, naše analize su pokazale da bi bilo potpuno pogrešno srušiti sadašnju dvoranu. Ona nije građevinski u lošem stanju. Ona je samo stara, neodržavana i nije se o njoj previše vodilo računa. Kada bi nju uredili, ona bi udovoljavala svim standardima. Tada bi grad dobio jednu veliku, primjerenu dvoranu, a uz nju još tri trenažne dvorane – ističe gradonačelnik Franković.

Je li isplativija obnova stare, a ne gradnja nove?

— Isplativo je ovu obnoviti, a prije nego krenemo uložiti novce u nju, trebamo izgraditi trodijelnu dvoranu jer inače gdje bi se održavao trenažni proces – odgovara nam gradonačelnik. Sad samo treba pričekati Strategiju, koja je, sukladno zadanim rokovima, već trebala biti gotova.

— Studija jest bila planirana za rujan, ali smo je odgodili. Naime, ona je jako detaljna i nije uspjeli završiti sve segmente, a išli su doslovce od kotara do kotara tako da smo na kraju morali odgoditi konačno predstavljanje navedene studije. Vjerujem da bi u idućih mjesec dana trebala biti gotova – objasnio je Franković razloge kašnjenja.

Pregovori oko dvorane na Pločama
No, postoji još jedna dvorana o kojoj slušamo već nekoliko godina. Riječ je o gradnji nove dvorane iza zgrade Gimnazije vrijednosti 40 milijuna kuna, za koju je već ishođena građevinska dozvola. Ni financije nisu problem jer je Grad Dubrovnik i danas spreman preuzeti projekt od Dubrovačko-neretvanske županije.

— Obzirom da je to zemljište u vlasništvu Županije rekli smo da smo voljni i spremni ući u taj projekt, ali isključivo ako se zemljište prebaci u vlasništvo Grada Dubrovnika ili ako se potpiše neki dugoročni ugovor kako se ne bi dogodilo da Grad Dubrovnik ulaže u tuđu imovinu – objasnio je gradonačelnik dodavši kako bi se u novoj dvorani osigurali termini za sve škole, dok bi ostali bili pod upravljanjem Javne ustanove Športski objekti.

— O tome još pregovaramo sa Županijom – zaključio je Franković. Do zaključenja ovog teksta nismo dobili odgovor Dubrovačko-neretvanske županije o samom projektu i rokovima za realizaciju kao i o pregovorima s Gradom Dubrovnikom

Pročitajte još

[FOTO] Vrtlarovi djelatnici u proljetnom uređenju grada

Dulist

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist