AktualnoKome zidine

Nema prolaza Zakonu o zidinama?

Nema prolaza Zakonu o zidinama?

Pred Saborskim odborom za zaštitu okoliša, koji je sastančio danas s presjedavajućim Brankom Bačićem, našao se i prijedlog Zakona o zidinama koji će uskoro i pred saborske zastupnike.

Od 12 nazočnih članova Odbora pet ih je bilo protiv prijedloga, šest ih je bilo za, dok je Mirela Holy bila suzdržana. Sjednici je nazočio i predsjednik Društva prijatelja dubrovačke starine Denis Orlić.

Bačić je istaknuo kako će prihvaćanjem ovog zakona niz pitanja ostati otvorenima te dodao i kako je od pomoćnice ministrice kulture Sanje Šaban zatražio odgovor na pitanje je li ustanovljeno da Društvo prijatelja ne skrbi dobro o spomeničkoj baštini na području bivše Dubrovačke republike, te da se spomenici koji su u njihovoj nadležnosti ne nalaze u dobrom stanju. Odgovorila mi je da Društvo odlično radi i da je pohvaljeno za skrb o baštini, te je i na taj način priznala da novi Zakon koji se donosi nije potaknut propustima Društva u očuvanju baštine, već zbog novca koji će se usmjeriti u gradski proračun.
Na sastanku se  polemiziaralo i o razlozima zbog kojih je smanjen udio Županije u odlučivanju o spomeničkoj baštini s dosadašnjih 20 na 10 posto, zašto se između prvog i drugog čitanja država odrekla svojih 60 posto u strukturi Zavoda za obnovu koji će ubuduće upravljati zidinama, te hoće li biti moguće zakonito provesti skrb i zaštitu nad fortifikacijskim utvrdama koje se na nalaze na području Grada Dubrovnika koji će postati većinski vlasnik Zavoda za obnovu (stonske zidine i Sokol kula u Konavlima o kojima je skrbilo Društvo prijatelja dubrovačke starine, a za koje bi ubuduće novac na račun Zavoda za obnovu trebao polagati Grad Dubrovnik).
Spor koji je nastao između Grada i Društva prijatelja trebao je rješavati nadležni sud u Dubrovniku, kako stoji u Ugovoru kojega su obe strane suglasno potpisale 2009. godine , istaknuo je Bačić, dodajući kako postoji opasnost da spomenici ubuduće neće biti obnavljani kao što je to bilo dok je o njima skrbilo Društvo, budući će biti iznimno teško provjeravati kolika se sredstva iz proračuna namjenski troše za baštinu.
 

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist