Aktualno

Nema pomaka u borbi protiv korupcije

Nema pomaka u borbi protiv korupcije

Ako je vjerovati studiji Sukob interesa u istočnoj Europi, predstavljenoj u Bruxellesu, Hrvatska, kad je riječ o borbi protiv korupcije i sukoba interesa, stoji lošije nego 2004. godine.

 Prema analizi Freedom Housea, Hrvatska je u usporedbi s drugim zemljama u regiji na istome mjestu kao Makedonija, a vrlo blizu Srbije te čak Bosne i Hercegovine, donosi hrt.hr.
 
Nitko do sada nije kažnjen za zloporabu obavljanja državne dužnosti, a ni Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nije ustrojeno. Isto je i s klijentelizmom. Najviše se trguje državnom pomoći lokalnoj samoupravi. Povećavala se ako je na lokalnim izborima pobijedila stranka koja vlada na državnoj razini, odnosno smanjivala ako nije izabrana ista politička opcija. No da situacija nije uvijek jednostavna, pokazuje slučaj grada Zadra.
 
Od 2004. do 2006. državna pomoć Gradu Zadru bila je mala, manje od 1 posto proračuna grada. Od 2006. raste više od 20 posto, pa od 2009. ponovno pada. Riječ je o odnosu između Božidara Kalmete i Ive Sanadera. Kad je 2006. počeo dobro kotirati kod Sanadera, Zadar je dobivao više novca. Nakon Sanaderove ostavke nije dobro kotirao kod Jadranke Kosor, izjavio je Munir Podumljak iz Partnerstva za društveni razvoj.

Pročitajte još

Franković čestitao odbojkašicama: Svima ste pokazale da tamo itekako pripadate

Dulist

NAGRAĐEN PROTO-ARCH Priznanje za spomen obilježje poginulom vatrogascu Goranu Komlencu

Dulist

GRAND PRix Manjgura osvojila zlato za konferenciju ‘The Wolf strikes again’

Dulist