Aktualno

Nema obnove predstečaja!

Nema obnove predstečaja!

Ministarstvo financija odustalo je od uvođenja mogućnosti obnove predstečajnog postupka, a što je prema prvom prijedlogu u javnoj raspravi trebala biti i jedna od glavnih izmjena zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi.

Uvođenje te mjere tijekom rasprave obrazlagalo se potrebom postizanja pravne sigurnosti za slučaj da sud odbije nagodbu, piše Poslovni.hr No, jučerašnja vladina sjednica na kojoj je usvojen paket novih izmjena tog zakona, pokazala je da Ministarstvo ne kani ići u otvaranje fronta s pravnicima, te da je dosljedno na liniji ubrzanja postupka, što bi obnova spriječila. Tako je i glavna novost izmjena da će u svim tekućim postupcima prilikom sklapanja nagodbe na sudu državu zastupati Državno odvjetništvo. Sve ostale izmjene, što je potcrtao i sam ministar financija Slavko Linić, već su u primjeni temeljem vladine uredbe iz rujna, pa ih se sad samo pretače u zakonski tekst. Za radnike predstečajnih dužnika Vlada je potvrdila da i nakon otvaranja predstečaja mogu podnositi Financijskoj agenciji ovršne isprave za naplatu svojih tražbina, čime se onemogućuje dužniku izbjegavanje plaćanja.

Radničke tražbine ne sudjeluju u predstečaju, a imaju prioritetan status, što je praksa pokazala kao mogući problem naplate. Fina će nadalje plijeniti novčana sredstva na dužnikovom računu u određenom iznosu s ciljm osiguranja naplate novčanih troškova predstečaja, i to prilikom blokade tvrtke, kako bi se onda iz tih sredstava u slučaju da dođe do predstečaja mogli podmiriti troškovi. Povećavaju se novčane kazne, pa je tako za poduzetnike i cijeli javni sektor kazna za plaćanje obveza izvan rokova povećana s milijuna na dva milijuna kuna. Isto tako s visokom novčanom kaznom do milijun kuna Vlada je sad zaprijetila svim tvrtkama s liste tvrtki od posebnog državnog interesa. Predvidjela je četiri moguća rizika, a jedan od njih je neuplata dividende u proračun.

Pročitajte još

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist

Vodovod rješava alternativnu opskrbu Grada vodom

Dulist

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist