DuList IN

‘NEMA NAS ĐE NE DOĐEMO’ Sniježničari znaju kako iskoristiti topli početak jeseni!

'NEMA NAS ĐE NE DOĐEMO' Sniježničari znaju kako iskoristiti topli početak jeseni!
??????????

Članovi Hpd Sniježnice iskoristili su iznadprosječno topli početak jeseni za nekoliko uspona, projekata i utrka.

Odrađeno je nekoliko grupnih klasičnih uspona i izleta na Velebit, Orjen, Volujak, Durmitor i Prokletije. Na Velebitu je uspet vrh Crnopac 1402 m, koji slovi kao jedan od najljepših vidikovaca Hrvatske. Uz Crnopac prošlo se i ‘Putem Malog princa’ krševitom kružnom stazom prepunoj čudnovatih kamenih ‘skulptura’. Od velebitskih tura treba izdvojiti i ‘šetnju’ Premužićevom stazom.

Na planini Volujak uspet je vrh Velika vlasulja 2337 m, na Orjenu vrh Velika Jastrebica 1865 m, na Durmitoru vrh Prutaš 2393 m dok je na Prokletijama uspet Sjeverni vrh 2460 m.

Najzahtjevniji od ovih izleta bio je naravno onaj na Prokletije, gorostasni planinski lanac koji se prostire nekoliko stotina kilometara na granicama Albanije, Kosova i Crne gore. Vremenski uvjeti taj vikend bili su idealni a sam četverosatni uspon do vrha bio je dosta zahtjevan kako kondicijski tako i tehnički… Red sipara, sajle, šume, kamenjara i pokoje divokoze. Međutim ništa nije teško kad vas na vrhu dočeka neopisivi pogled na okolnu ‘divljinu’ i vrhove Prokletija. Naravno i spust u dolinu je također bio naporan, ali… Isplatilo se.

Na kraju sve završi sa druženjem u domu sa vatricom u špaheru i trpezom punom svega. Uz Sniježničare i vodiče druženju u dolini Grebaje pridružili su se i planinari iz Pd Imber Omiš.

Speleološki odsjek Hpd Sniježnice bio je također poprilično vrijedan a i sretan jer je njihov projekt pod nazivom ‘Tajne podzemnog svijeta Općine Ston’ odabran u sklopu programa Zeleni pojas – natječaj za sufinanciranje projekata u području zaštite okoliša i prirode 2018. u organizaciji Ine.

U sklopu projekta, inventarizirat će se i vrednovati pronađeni speleološki objekti u Općini Ston. Sve spelologe očekuje naporan rad, istraživanje, monitoring, crtanje topografskih nacrta, uključivanje i upoznavanje lokalnog stanovništva sa važnosti speleoloških objekata u prirodi kao i važnosti podzemne faune te ih upoznati s opasnostima koje im prijete. Terenski rad je već počeo i posjećena je jedna od mnogobrojnih peljeških špilja.

Markacisti Hpd Sniježnice nastavili su sa uređenjem 15 kilometarske planinarsko turističke staze u Župi dubrovačkoj koja bi trebala biti gotova krajem godine. Realizacijom projekta, Župa će biti bogatija za kvalitetno uređenu planinarsku stazu koja će biti opremljena info tablama, klupama i ostalim rekreacijskim sadržajima.

Za trail utrke pobrinula se Marina Maslek koja je nastupila na žestokim utrkama na Velebitu, Kozjaku, Orjenu i Dalmacija Ultra Trail-u (u sklopu kojeg je i Prvenstvo Hrvatske).

Na utrci 50 milja Velebita Marina je osvojila treće mjesto, na Orjenu je bila četvrta dok je na DUT-u utrku završila na 12. mjestu. Treba napomenuti da su sve ove utrke međunarodne i konkurencija je dosta jaka. Preko 750 trkača iz 40tak zemalja sudjelovalo je na ovogodišnjem Dalmacija Ultra Trailu. Ova utrka je trajala cijeli vikend a sastoji se od 4 staze: SKY DUT (158 km sa 6910 metara uspona), MOUNTAIN DUT (102 km sa 4276 metara uspona), SEA DUT (53 km sa 2326 metara uspona) i RIVER DUT (21 km sa 781 metara uspona).

Staze prijelaze i povezuju Kozjak, Mosor, Cetinu, Omišku Dinaru, Biokovo sa Makarskom i Omiškom rivijerom. Trči se požarnim putevima, planinarskim i pješačkim stazama.

Utrka SEA DUT je i drugo prvenstvo Hrvatske u trail trčanju, pa je utrka privukla izuzetno jake hrvatske atletičare i atletičare brdskim aspiracijama. Na toj utrci Prvenstva Hrvatske naša je Marina zauzela 8. mjesto.

Nema nas đe ne dođemo! 

Pripremio: Đani K.

www.hpd-snijeznica.hr

Pročitajte još

Ante Jonjić osvojio dva zlata na međunarodnom natjecanju u Crnoj Gori

Dulist

[VIDEO] PRVA LJUBAV, PRVA BOL Poslušajte novu pjesmu Domenice

Dulist

PROŠLO LJETO IM JE BILO NEZABORAVNO David Beckham supruzi Victoriji čestitao 50. rođendan fotografijom s Lopuda

Dulist