Aktualno

Nema anesteziologa pa nema ni bezbolnog poroda!

Nema anesteziologa pa nema ni bezbolnog poroda!

U dubrovačkoj Općoj bolnici trudnice, buduće majke ne mogu roditi uz pomoć epiduralne anestezije. Činjenica je to na koju nam se nedavno potužila razočarana mlada trudnica koja se, kao i većina žena koje ubrzo očekuje porod, raspituje o mogućnostima poroda.

O onom uz epiduralnu anesteziju čak joj je rečeno da, ukoliko hoće, sama može angažirati nekog anesteziologa i dovesti ga na porod, "ali to naravno košta nekoliko tisuća kuna". U dubrovačkoj Općoj bolnici se epiduralna ne obavlja jer nedostaje kadra.

Naime, još 2011. otišao je anesteziolog koji je jedini davao epiduralnu anesteziju trudnicama. Ravnatelj dubrovačke Opće bolnice Branko Bazdan nije to želio komentirati za duList jer je, kako je rekao, na godišnjem odmoru, već nas je samo uputio na zamjenika doktora Branka Johna.

Kadrovska ograničenja
 
– Epiduralna anestezija se službeno ne radi u Općoj bolnici Dubrovnik jer zbog kadrovskih ograničenja nije je moguće organizirati u skladu sa strukom. Nema dovoljno anesteziologa, nije problem edukacije, jer ljudi koji rade znaju je napraviti, nije problem ni financijske naravi, problem je broja ljudi, odnosno izvršitelja jer prema pravilima struke žene koje prime epiduralnu treba nadgledati 24 sata nakon što se primjeni. Možda smo blizu realizacije toga, ali pitanje je, hoćemo li s obzirom na vremenska događanja, uspjeti to realizirati. To je osnovni problem, ništa drugo – rekao nam je John.
Na naše pitanje postoji li mogućnost da pacijentica sama dovede anesteziologa, i to naravno plati, rekao je:
– To nije službena opcija, a sve drugo je rekla-kazala i ne mogu vam odgovoriti – zaključio je.

Ovakva situacija zapravo nije za čuditi. Dok je nama rečeno kako se epiduralna anestezija može dati samo onim rodiljama kojima je prepiše specijalist, a ne mogu je zatražiti na vlastiti zahtjev, iz Ministarstva zdravlja stigao nam je drugačiji odgovor.

– Epiduralna anestezija primjenjuje se kod rodilja u skladu s medicinskim indikacijama, ukoliko su zadovoljeni i drugi potrebni uvjeti. Medicinske indikacije utvrđuje nadležni liječnik, a danas postoji i mogućnost primjene epiduralne anestezije kod rodilja na vlastiti zahtjev, ukoliko ustanova raspolaže potrebnim kadrovskim i drugim kapacitetima, a sama metoda nije kontraindicirana kod rodilje – istaknuli su u svom odgovoru iz Ministarstva zdravlja.

U tom slučaju, kada trudnica želi na vlastiti zahtjev epiduralnu anesteziju, trošak navedenog zahtjeva snosi rodilja sama.
– Ukoliko liječnik specijalist indicira za pacijenticu epiduralnu analgeziju, u tom slučaju troškove epidularne analgezije podmiruje obvezno zdravstveno osiguranje. U slučaju kada osigurana osoba želi epiduralnu analgeziju koja nije medicinski indicirana, postupak se naplaćuje – zaključuju.
Slično su nam odgovorili i iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Kolika je cijena epiduralne anestezije, što su nam na sve to rekli iz Hrvatske liječničke komore te kakva su iskustva i pod kojim se uvjetima epiduralna anestezija može dobiti u nekim drugim hrvatskim bolnicama pročitajte u novom broju tjednika duList, koji se od srijede nalazi u prodaji.

Pročitajte još

OPREZNO POD DUBOM! Mnogi i dalje ignoriraju novu prometnu regulaciju

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist