Aktualno

Nekretnine postaju “porezni obveznik”

Dok se koalicijski partneri prepiru zbog uvođenja poreza na nekretnine, visoki predstavnici Porezne uprave i dalje predstavljaju novi porez.

Tako su se navodno, piše danas.net.hr, predstavnici Hrvatske udruge poslodavaca nedavno sastali s ravnateljicom Porezne uprave Nadom Čavlović Smiljanec i njezinom zamjenicom, koje su im predstavile porez na nekretnine. Na mnoga pitanja gospodarstvenika poreznici nisu imali odgovor, a navodno im je nekoliko puta ponavljano da je riječ o Nacrtu zakona o porezu na nekretnine, koji je u fazi javne rasprave, što znači da prijedlog još uvijek nije konačan. Novina  je institut po kojem će nekretnine moći postati 'porezni obveznik'. Ako vlasnik nekretnine tri godine ne bude redovito plaćao porez na nekretninu, sama nekretnina postaje dužnik i kao takvu je se može ovršiti.

Time se vlasniku lakše može oduzeti nekretnina, pa i da je solventan može izgubiti imovinu zbog duga koji je manji od njene vrijednosti.
Stan se tako može staviti na bubanj, a dobro je poznato da se na javnoj dražbi postižu manje cijene od tržišnih. To sve ruši  tržišnu vrijednost nekretnine, pa se navodi, kako bi to moglo dovesti do sumnje prema ulaganjima u nekretnine, što bi moglo smanjiti prodaju.

Još uvijek se ne zna kako će poreznici odrediti koja je to treća nekretnina koja će se oporezivati. Najavili su kako će se promatrati obiteljska imovina, iako zakoni ne poznaju obitelj kao vlasnika.
                                               
Prva nekretnina je ona u kojoj se živi, a druga ona koju se povremeno koristi i osnovica za porez na nekretnine određuje se uz olakšice od minimalno 70 posto. Ipak, na treću nekretninu nema popusta, dakle plaća se porezna stopa od 1,5 posto na poreznu osnovicu od 70 posto fiskalne vrijednosti nekretnine.

Pročitajte još

I DUBROVČANI SPREMAJU PROSVJED PODRŠKE U dubrovačkoj bolnici roditelji smiju biti uz djecu dulje od 15 minuta

Leona Rašica

Biskup Uzinić odluku o procesijama za Veliku Gospu prepustio župnicima

Dulist

RAD DO PONOĆI Dubrovački ugostitelji: Postali smo taoci tri kluba i sad pate svi!

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija