Aktualno

Nekad branili, sad predlažu gospodarski pojas

Hrvatska javnost lako će se sjetiti polemika koje su se ne tako davno vodile oko uvođenja gospodarskog pojasa i ZERP-a u hrvatskom teritorijalnom moru.

U tome su nas spriječili Italija i Slovenija, na račun našeg ulaska u Europsku uniju, a 2008. godine uveli smo tek nešto uži ZERP, koji opet nije vrijedio za države članice EU. Danas pak iz Bruxellesa stižu drukčije poruke.

Naime, Europska Komisija je danas u Bruxellesu predstavila studiju troškova i koristi od uspostave pomorskih zona u Sredozemlju. Komisija sada predlaže uvođenje tog gospodarskog pojasa jer je to 'dobar način upravljanja resursima'. Hrvatska bi, prema studiji, uspostavom takvog pojasa, mogla dobiti 133 milijuna eura na godinu.

– Zajednička je odgovornost EU-a da osigura uvjete za procvat 'plave' ekonomije. Sredozemne obalne države mogle bi se dogovoriti o pomorskim zonama na temelju Konvencije UN-a o pravu mora – izjavila je povjerenica za pomorska pitanja i ribarstvo Maria Damanaki, a prenosi HRT.

Pročitajte još

MARO KRISTIĆ ‘Građevinski lobi melje sve pred sobom, a Grad mu se nema snage oduprijeti’

Dulist

Turistička zajednica županije predstavlja se na kamping sajmu u Parmi

Dulist

Ne propustite tribinu ‘Statusna pitanja hrvatskih branitelja’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija