Natrag
22.2.2019 21:37

facebook

twitter

google

rss

dulist

Nekad branili, sad predlažu gospodarski pojas

11.7.2013 @ 20:16 Baldo Marunčić Aktualno

Podijelite:

Hrvatska javnost lako će se sjetiti polemika koje su se ne tako davno vodile oko uvođenja gospodarskog pojasa i ZERP-a u hrvatskom teritorijalnom moru.

U tome su nas spriječili Italija i Slovenija, na račun našeg ulaska u Europsku uniju, a 2008. godine uveli smo tek nešto uži ZERP, koji opet nije vrijedio za države članice EU. Danas pak iz Bruxellesa stižu drukčije poruke.

Naime, Europska Komisija je danas u Bruxellesu predstavila studiju troškova i koristi od uspostave pomorskih zona u Sredozemlju. Komisija sada predlaže uvođenje tog gospodarskog pojasa jer je to 'dobar način upravljanja resursima'. Hrvatska bi, prema studiji, uspostavom takvog pojasa, mogla dobiti 133 milijuna eura na godinu.

– Zajednička je odgovornost EU-a da osigura uvjete za procvat 'plave' ekonomije. Sredozemne obalne države mogle bi se dogovoriti o pomorskim zonama na temelju Konvencije UN-a o pravu mora – izjavila je povjerenica za pomorska pitanja i ribarstvo Maria Damanaki, a prenosi HRT.

Komentari

O autoru: Baldo Marunčić

Diplomirani novinar i magistar struke odnosa s javnošću sa žutim pojasom iz karatea. Fanatik trivije, šahovski kibicer i zaljubljenik u ukusnu domaću hranu i svoj Grad. Ne podnosi nepravdu i smatra kako novinarstvo treba biti oružje protiv te nepogode.

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana