Zanimljivosti

‘Neka ostanu povezane u međusobnoj ljubavi’

'Neka ostanu povezane u međusobnoj ljubavi'

Blagdan Svete obitelji svečano je proslavljen u nedjelju, 29. prosinca u istoimenoj župi u Novoj Mokošici koja je i najmlađa župa Dubrovačke biskupije, a povjerena je na upravu salezijancima.

Središnje svečano euharistijsko slavlje predvodio je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u koncelebraciji s trojicom salezijanaca te policijskim kapelanom i župnikom Osojnika don Ivom Borićem. Misu su pjesmom uzveličali župni mješoviti zbor i zbor mladih „Don Bosco“, a na misi je sudjelovao veliki broj vjernika Mokošice te susjednih župa Gradskog dekanata.

POŠTIVANJE I ZAHVALNOST PREMA STARIJIMA

U propovijedi je biskup govorio o odnosima među članovima obitelji na temelju liturgijskih čitanja kao i samog blagdana Svete obitelji. Na početku je naglasio vrednovanje truda i zalaganje i djedova i baka koje su oni uložili u naše obitelji: „Zato mlađi članovi obitelji trebaju voditi računa ne samo o onomu: „Djeco, slušajte roditelje u svemu, ta to je milo u Gospodinu!“, o kojemu je progovorilo drugo čitanje, nego i o onom što iskače iz ovog okvira poslušnosti prema roditeljima, a što bismo mogli definirati kao poštovanje i zahvalnost prema starijima koje im dugujemo, bez obzira na njihovo trenutno fizičko i mentalno stanje koje od nas ne zahtjeva poslušnost, ali zahtjeva brigu, ne samo u ime pravde, nego i u ime dužnosti.“

MNOGI DJEDOVI I BAKE ŽIVE NA GRANICI LJUDSKOG DOSTOJANSTVA

Mudrost iz starozavjetne knjige Siraha „Sine moj, pomozi oca svoga u starosti i ne žalosti ga za života njegova. Ako mu i razum klone, budi blag s njime i ne grdi ga ti, koji si u punoj snazi. Jer, ne zaboravlja se milost prema ocu, već se uračunava u oprost grijeha,“ kao da se danas zaboravlja, kazao je biskup i nastavio: „Iako se danas puno više pažnje posvećuje zaštiti ljudskih prava nego ikad u povijesti, dojam je da su danas ta prava više okrenuta brizi za neke nove manjinske skupine i da je riječ o pravima koja to zapravo niti nisu, a da se poprilično zanemaruju prava onih među nama koji su sebe i svoje živote ugradili u dobro naših obitelji, a s našim obiteljima i ovog našeg društva. Mislim ovdje na naše starce i starice, očeve i majke, djedove i bake, koji sa svojim skromnim mirovinama – nerijetko zanemareni od svojih najbližih – žive na granici ljudskog dostojanstva.“ Biskup je spomenuo i novi Zakon o mirovinskom osiguranju koji stupa na snagu 1. siječnja 2014. godine, a koji „polazi od krive pretpostavke da će poticanjem duže radne aktivnosti i kasnijeg odlaska u mirovinu riješiti problem nedostatka radne snage – tim će se samo pogoršati standard umirovljenika – umjesto da se problem nedostatka radnika pokušava rješavati pronatalitetnom populacijskom politikom, a uz nju i trudom oko toga da nam mladi ljudi ostanu u Hrvatskoj i da se u nju vrate oni koji su je zbog ekonomskih, političkih i bilo kojih drugih razloga napustili.“ Pri tom je napomenuo i da se danas slavi Dan iseljenika, kao i da se na tome ne radi te je u Hrvatskoj u samo deset godina nestao grad veličine Rijeke.

MLADI OČEKUJU DA IM SE VJERUJE, A NE SAMO DA IH SE KRITIZIRA

Biskup Uzinić je također spomenuo i brigu za mlađe članove obitelji, društva i Crkve, što je trajna zadaća, „koja za nas, u ovoj godini koju u našoj biskupiji slavimo kao Godinu mladih i u pripravi za jedan veoma važan događaj na biskupijskoj i nacionalnoj razini, dobiva osobito značenje.“ I za svetu nazaretsku obitelji dobro njihovog djeteta je bilo glavni pokretač njihovog djelovanja. „U mladima je budućnost naše obitelji, društva, Crkve,“ poručio je dubrovački biskup. “Ovim nam se želi dati do znanja da i mladi članovi naših obitelji, društva, Crkve, imaju svoja prava, svoje težnje, ideale… koje trebamo poštivati i koje ne smijemo gušiti. Mladi imaju potrebu ne samo da ih se zaštiti, kao što to Josip čini, nego i da im se vjeruje, da ih se podržava i potiče. Ne smijemo se pretvoriti u kritizere naših mladih. Njima nije potrebno naše neprestano spominjanje prošlosti koja je, kao eto bila bolja od njihove sadašnjosti. A zapravo se ništa bitno nije promijenilo jer su njihove pogreške naše pogreške. Zato im je potreba naša podrška. Osobito se ovo odnosi na razvojno razdoblje njihovog života koje je jedno od najtežih, ali i istovremeno najljepših životnih razdoblja. U tom vremenu mladi imaju potrebu da ih se cijeni, potiče, ohrabruje, ne zaboravljajući da se često radi o slabim i krhkim osobama. Ono što se odraslim osobama čini banalnim razlogom, poput privremenog neuspjeha u školi ili ljubavi, mladu osobu može dotući. Evo zašto svi zajedno moramo uložiti više truda da bismo naše mlade pozitivnim pristupom i kvalitetnijim ponudama pravih vrijednosti, prave ljubav, prave slobode… odvratili od onoga što im se u tim situacijama čini kao vrijednost, kao ljubav, kao put prema slobodi, a zapravo su tek surogati i put prema robovanju različitim ovisnostima koje danas, više nego li jučer u slučaju nas starijih, na njih vrebaju, a sve da bismo ih na slobodu pozvali i usmjerili prema Isusu Kristu koji je istinski osloboditelj. I evo zašto je važno da se i svi mi, svatko na svoj način, ako nije moguće drugačije onda molitvom, uključimo u Susret hrvatske katoličke mladeži koji će se održati u našem gradu i biskupiji 26. i 27. travnja 2014., a kojemu su naši mladi domaćini, i da im pomognemo da ga mogu na što bolji način iznijeti, kako bismo svi sutra živjeli boljim kršćanskim životom koji će, uvjeren sam, biti jedan od plodova tog susreta.“

MEĐUSOBNO POŠTIVANJE I LJUBAV IZMEĐU MUŽA I ŽENE

Biskup je također spomenuo i najbitniji odnos unutar obiteljske zajednice, odnos između muža i žene: „Nije dovoljno za sreću i Božji blagoslov u braku tek to da to bude odnos između jedne žene i jednog muškarca – iako je to nužni preduvjet – nego je potrebno i to da taj odnos bude obilježen međusobnim poštovanjem, shvaćanje, vrednovanjem, a sve to prožeto ljubavlju. Ma kako dan bio kratak zbog različitih obveza i poslova potrebno je da u tom danu muž i žena koji se međusobno poštuju i ljube, pronađu vremena jedno za drugo kao muž i žena.“ O takovom odnosu između supružnika na više mjesta govori se i u Svetom pismu. „Konkretno, muž je dužan cijeniti svoju ženu i njezin rad, bio on izvan obitelji ili u obitelji, ne zaboravljajući pri tom to svoje vrednovanje izraziti također i riječima i malim pažnjama. Žena je dužna izražavati poštovanje prema svom mužu, cijeneći njega i njegov trud za boljitak obitelji, uvijek, a osobito onda kad mu ne ide najbolje ili kad, kao u ovom vremenu, njegova zarada nije dostatna za normalan život obitelji. Muž i žena zajedno mogu pronaći rješenje za sve situacije,“ poručio je biskup.

KAD IMA LJUBAVI I BOGA U OBITELJI – SVE JE LAKO

Također je istaknuo da ljubav treba prožimati sve obiteljske odnose jer kad ima ljubavi sve je lako, a kad nje nema i najbanalnije stvari postaju teške. U kršćanskim obiteljima ne smije biti nikad zanemaren, iako je to najčešći slučaj, odnos s Bogom jer su one kućne Crkve.
„Bog u njima treba uvijek biti u središtu. Kad se to dogodi onda će i sve drugo biti na svom mjestu, kao i u slučaju svete nazaretske obitelji koju molimo da zagovara sve naše kršćanske obitelji, da bi i u ovim teškim vremenima teških izazova za obitelj, mogle ostati povezane u međusobnoj ljubavi na svim razinama i plodonosno ispuniti svoje poslanje vidljivog znaka Božje ljubavi ovom našem svijetu i vremenu,“ zaključio je biskup Uzinić.  

KONCERT ŽUPNOG MJEŠOVITOG ZBORA

Na sam blagdan služene su još tri mise. Jutarnju pučku je predvodio župnik don Ivan Bolkovac, misu za obitelji predvodio je sužupnik don Božu Grbeš, a pjevao je dječji zbor pod vodstvom s. Ljube Božinović, dok će večernju hodočasničku misu predvoditi dr. fra Josip Sopta, župnik susjedne župe Rožat.
Za blagdan su se vjernici pripremali brojnim duhovnim sadržajima među kojima je bio i svečani koncert župnog mješovitog zbora u predvečerje blagdana. Zbor broji tridesetak članova, a vodi ga profesorica Marija Manjić.
 
Tekst i foto: Dubrovačka biskupija

Pročitajte još

DUBROVNIK NEKAD I SAD Fotografije nekadašnjeg svjetskog fotografa i nizozemskog istraživača naših krajeva

Dulist

PREKRASNA TRADICIJA Balanje u Konavlima

Dulist

PLAVO DOGAĐANJE Niz prezentacija o problemu otpada u moru, demonstriran i robotski sustav

Dulist