Zanimljivosti

“Neka nam živi i cvjeta naša Hrvatska!”

"Neka nam živi i cvjeta naša Hrvatska!"

Župan Nikola Dobroslavić uputio je čestitku povodom Dana državnosti. Čestitku prenosimo u cijelosti:

"Poštovani sugrađani,

Čestitam Vam Dan državnosti i 22. obljetnicu slobodne, samostalne, suverene, demokratske hrvatske države.
Na dan 25. lipnja prije dvadeset i dvije godine Hrvatski sabor donio je povijesnu Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske, kojom je Hrvatska postala samostalna i suverena država.

Nažalost za stjecanje potpune državnosti i slobode trebalo je puno žrtava, znoja i krvi, hrabrosti i domoljublja. Pod vodstvom našega prvog predsjednika, dr. Franja Tuđmana, izborili smo pobjedu u pravednom, obrambenom Domovinskom ratu i potvrdili državnu samostalnost i suverenost na cijelom području Hrvatske. Slaveći izborenu državnost ni na trenutak ne zaboravljamo one koji su za taj najviši cilj dali svoj život, one koji su dali svoje zdravlje, koji su pretrpljeli golemu patnju, izgubili imovinu.

S pijetetom i ponosom se podsjećamo da smo mi,  u ovoj Županiji, dali velik obol slobodi i samostalnosti naše Hrvatske. I u obrani i za njeno priznanje.

Zato nas smeta kad osjetimo omalovažavanje i nebrigu u odnosu prema hrvatskom jugu. Kad izgleda kao da Vladi nije stalo do povezivanja dubrovačkog područja s ostatkom Domovine, kad olako prilaze problemima granica sa susjedima, kad nas hoće utrpati u nekakvu mega regiju. Mi ćemo se za hrvatske interese na ovom području ustrajno boriti i ostvariti ćemo ih.

Ovogodišnji Dan državnosti proslavljamo i u svjetlu skorog ulaska Hrvatske u EU. 1. srpnja postati ćemo članica ugledne obitelji država s najrazvijenijom demokracijom u svijetu. Spremni smo se nadmetati s drugim državama EU. To je natjecanje visokog ranga, no sposobni smo u njemu sudjelovati. I postići dobar rezultat.

Siguran sam da ćemo se okoristiti od EU na više načina. No, mi ćemo, zauzvrat, ponijeti u EU našu kulturu, našu znanost, naše tradicijske vrijednosti. Donijeti ćemo im našu uvjerenost da je obitelj temelj zajednice, da vjera ima mjesta i u današnjem svijetu, bolje, pogotovo u današnjem svijetu. Da nitko nema pravo na razaranje zajednice, napad na pravo većine da žive po pravilima koja su nas održala kroz povijest. Stoga ćemo im, nadam se, donijeti poruku da je za nas brak zajednica muškarca i žene, da je obitelj važna i da je treba očuvati. A da ostali mogu, i trebaju, ostvariti svoja prava i slobode bez nasrtaja na brak i obitelj.

Neka nam živi i cvjeta naša Hrvatska, jedina i najljepša."

Pročitajte još

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1945. U New Yorku umro znameniti brodovlasnik Božo Banac

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1851. Rođen povjesničar, književnik i diplomat Lujo Vojnović

Dulist