Aktualno

„Neka nam uspjeh bude moto 2014.!“

„Neka nam uspjeh bude moto 2014.!“

Predsjednik RH Ivo Josipović u novogodišnjoj poslanici poručio je kako je 2013. godina bila godina uspjeha, nade, ali i razočaranja. Tekst poslanice prenosimo u cijelosti.

„Ulaskom u EU ostvarili smo jedan od velikih ciljeva naše generacije. Sjećamo se ponosa i zadovoljstva kojeg smo svi osjećali 1. srpnja. Činilo se kako su nam svi ideali Europe blizu, nadohvat ruke, kako samo moramo posegnuti za njima i da će oni postati dio našeg života. Vjerovali smo i da je lijepo lice Hrvatske naša prava i jedina slika. Nadali smo se da nam dosegnuta demokracija i ljudska prava, provedene reforme, spremnost da uđemo u europsku tržišnu utakmicu jamče uspjeh i daju pravo nadati se kako može i mora biti samo bolje nego što je bilo.

Ali danas, nakon šest mjeseci, nadu su kod mnogih zamijenili sumnja i razočaranje. Umjesto onog lijepog europskog lica s početka srpnja, danas u ogledalu vidimo lice naborano problemima. Duh nacionalne, političke i druge isključivosti ponovno kuca na naša vrata trujući naše duše, posebno mladih – mržnjom.

Ostrašćeni svjetonazorski sukobi i narasli gospodarski problemi, siromaštvo mnogih, nezaposlenost i nedostatak perspektive mladih unose sumnju u našu budućnost. Nezaposlenost raste, investicija i novih poslova je malo, sve smo zaduženiji – socijalna država posrće pod naletom bijede i siromaštva. Ali čvrsto vjerujem da sav onaj entuzijazam, uloženi napor na reformama, na prihvaćanju europskih vrijednosti, otvorenost multikulturalnosti i napredak u razvoju demokratskih institucija i ljudskih prava nije bio tek maskenbal koji smo priredili Europi da nas primi u svoje okrilje.

Bez obzira na probleme u kojima se nalazimo, Hrvatska je društo koje, gledajući na dugi rok, pokazuje da se zna nositi s izazovima. Ali kad se uplašimo da je beznađe pobijedilo, sjetimo se puta koji je Hrvatska prošla u samo posljednjih dvadesetak godina. Dvadesetak godina je za čovjeka veliki segment života, ali za život države, za povijest, to je samo tren.  U tom trenu stvorili smo novu državu – zahvaljujući braniteljima, našim herojima, obranili njezinu slobodu i izgradili demokratske institucije. Hrvatska je postala članica najvažnijih međunarodnih organizacija i prepoznata je kao država koja doprinosi svjetskom miru te kulturnoj i drugoj baštini čovječanstva.

Naše su građanke i građani i u protekloj godini ostvarili vrhunske rezultate u znanosti, kulturi i sportu. Unatoč globalnoj krizi imamo i na desetke tvrtki koje nam pokazuju da hrvatsko gospodarstvo može biti uspješno i na najzahtjevnijim tržištima. Odlični rezultati koje su mnogi ljudi ostvarili, unatoč krizi našem društvu daju najvažniju mirodiju bez koje nema uspjeha – optimizam i dokaz da se inovativnošću, upornim radom i znanjem može postići puno, pa i najviše.

Čestitam svima koji su u prošloj godini uspjehom okrunili sebe i našu Domovinu. Neka nam uspjeh bude moto 2014. Dignimo glavu. Prihvatimo probleme i naše slabosti kao prolazne. Recimo sebi: Mi to možemo – možemo pobijediti krizu. Naše demokratske institucije vlasti, političke stranke – vladajuće i oporbene, nevladin sektor – prije svih gospodarstvo, hoće i može nadjačati krizu, bijedu i siromaštvo.

Reforme utemeljene na racionalnim odlukama u financijskoj i gospodarskoj politici, privlačenju investicija, organizaciji državne vlasti, ali i reforme lokalne samouprave – ne mogu čekati. Red u mnogim aspektima rada državnih institucija opravdava optimizam u provođenju reformi. Pravednost kojoj smo otvorili vrata mnogim kaznenim progonima onih za koje se sumnja da su zloupotrijebili vlast, položaj i društvenu moć – još nije pobijedila. Nema pravde i pravednosti bez socijalne pravde, solidarnosti i jednakih šansi za sve u učenju, zapošljavanju, zarađivanju za život, napredovanju – posebno jednakih šansi za mlade. Uspjeh Europe, pa i naše države, uvelike ovisi o tome hoćemo li pružiti podršku mladima.

Nema pravde i pravednosti bez pomoći onima koji su zbog bolesti, starosti, invaliditeta, siromaštva i nezaposlenosti bez mogućnosti zadovoljavanja osnovnih životnih potreba. Ali pravedno društvo prepoznaje i one najbolje među nama, one koji daju najveći doprinos društvu kroz radne rezultate, inovacije, znanstvena, kulturna i sportska postignuća, kroz poduzetničke pothvate u industriji i poljoprivredi, turizmu i drugim djelatnostima, one koji doprinose društvu kroz poreze koje plaćaju, one koji nam društvo čine boljim humanitarnim radom i volonterstvom. Priznanje, moralno i materijalno, onima koji su najbolji – pravedno je i važan je poticaj razvoja čitavog društva.

Poštovane građanke i građani, sjetimo se da nema uspješnog društva bez ljudskosti, morala i solidarnosti. Ponavljam, jedni drugima moramo biti ljudi, ne vukovi.

Obnovimo plemenitost i ljubav prema drugima. Sjetimo se obaveza koje imamo u svojim različitim društvenim ulogama – kao članovi obitelji, prijatelji, radnici, službenici, poduzetnici, djelatnici u svim područjima ljudske aktivnosti – u politici. Prije svega moramo se sjetiti obaveza koje imamo kao ljudi, ponajprije obaveze da poštujemo druge, a i da poštujemo sebe.

Sjetimo se da su najvažniji nacionalni ciljevi iznad interesa dnevne politike. Nemojmo biti zadovoljni malim očekivanjima, ciljevima i ostvarenjima. Sjetimo se kako je čovjek na ovom svijetu da ostvari velike stvari među kojima su najveće – mir, ljubav i prijateljstvo. Ne ići malen ispod zvijezda obaveza je svih nas. U narednoj godini želim svim našim ljudima sreću, ljubav, sigurnost i zdravlje. Neka nam je sretna i uspješna 2014. godina.“

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist