Aktualno

“Neću dati ostavku, jer nisam kriv”

"Neću dati ostavku, jer nisam kriv"

Gradonačelnik Andro Vlahušić u razgovoru za Jutarnji i dalje tvrdi, iako je uvjetno osuđen na godinu dana zatvora jer je nezakonito dao pozajmicu od milijun kuna tvrtki Dubrovačko primorje koalicijskog partnera Pera Vićana, kako je proglašen krivim iako nije oštetio Grad,

dok se „ništa ne poduzima protiv Društva prijatelja dubrovačkih starina koje je također dalo milijun kuna, i to javnog novca koji godinama ubiru od ulaznica za zidine“.

Prema njegovim riječima riječ je „o nepravomoćnoj presudi u kojoj nije kriv“.

– Ali presuda je nepravomoćna, a ja vodim najuspješniji grad u Hrvatskoj. Presuda ima apsolutno krivu intrepretaciju. Moji odvjetnici su uvjereni da to nije tako i idemo dalje.

Na pitanje znači li to da se neće povući prije nego što presuda postane nepravomočna, Vlahušič je odgovorio:

– Da. Prvi put je u Hrvatskoj USKOK protiv nekoga podnio kaznenu prijavu zbog nematerijalne štete. Znači štete koja nije niti jednu lipu. Takva je optužnica, a takva je i presuda – zbog nematerijalne štete.

Ne želeći komentirati je li sud donio političku odluku, ponovno se obrušio na DPDS:
– Ne želim to komentirati, nisam ja sud. Govorim o činjenicama. Radi se o tome da gradonačelnik traži da se javna imovina, imovina Grada Dubrovnika iz privatne udruge (Društvo prijatelja dubrovačkih starina, op.a.) prebaci u gradsku. Ta privatna udruga upravlja imovinom od koje je ove godine zaradila 50 milijuna kuna, a iduće 70 milijuna kuna. I s njima sam u totalnom ratu. Zanimljivo je da sada i sud, i država, i javnost mene terete, a nitko ne pita zašto je udruga posudila novac sa svog računa. I protiv njih je podnesena kaznena prijava, ali oni nisu političari – istaknuo je.

Naglasio je i kako su sva  tijela u HNS-u donijela odluke o njegovoj kandidaturi za gradonačelnika Grada Dubrovnika, no sada će uzeti odmor od 15-ak dana nakon čega će donijeti konačnu odluku.
                  
Na pitanje neće li mu presuda zapravo predstavljati teret u kandidaturi ukoliko ostane kandidat, odgovorio je:

– Nikada nisam učinio niti jedno nemoralno djelo, samo se trudim da gradski novac ostane u gradu. Je li tu bio neki prekršaj? Da. Ali za mene nema moralnih dvojbi – javna se imovina mora vratiti Gradu. Napomenuo je kako nije bilo pritisaka iz središnjice HNS – a da se povuče njegova kandidatura.

Uz ostalo je dodao kako je HNS-ova anketa pokazala da upravo on ulazi u drugi krug na slijedećim lokalnim izborima. 

Pročitajte još

Dragovoljci HRM Dubrovnik na prijemu kod komodora Dojkića

Dulist

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist