Kultura

“Ne vrti se okolo gola golcata” u KMD-u

"Ne vrti se okolo gola golcata" u KMD-u

Treća ovosezonska premijera, komedija Georgesa Feydeaua "Ne vrti se okolo gola golcata", izvedena je večeras u Kazalištu Marina Držića.

 Redateljica predstave je Maja Šimić, a tekst je na dubrovački jezik adaptirao Miše Martinović. Igraju Melko – Branimir Vidić Flika, Klara – Glorija Šoletić, Lambro – Hrvoje Sebastijan, Srećko – Boris Matić, Kiko – Edi Jertec. Scenograf je Marin Gozze, kostimografkinja Jelka Grljević, a skladateljica Paola Dražić Zekić.

Feydeauova jedočinka "Ne hodaj okolo gola" ili na dubrovačkom „Ne vrti se okolo gola golcata“ izvedena je prvi put 25. studenog 1911. u Kazalištu Femina. Radnja se odvija u salonu gospara zastupnika iz Grada, ali u zagrebačkom stanu gdje je zbog dužnosti u Saboru preselio s obitelji.

Ovaj komad, koji je adaptiran na dubrovački govor,  donosi salve smijeha na račun političara koji pod svaku cijenu želi izgraditi dobar imidž zbog nadolazeće političke kampanje. Politička moć donosi i određene ustupke koje treba napraviti, a Melko, političar u ovoj predstavi, je svjestan da ukoliko ne obuzda svoju ženu Klaru neće dobro proći zbog čega  bi ga javnost mogla ismijati. Klara je dotjerana i svjesna svog izgleda, ali na pomalo banalan način svoje 'atribute' pokazuje pred poslugom; te čestim uglednim posjetiteljima koji navrate u njihov dom.

Reprizna izvedba je sutra, u subotu 15. prosinca u 19.30 sati.

Tko je sve bio na večerašnjoj premijeri pogledajte u našoj fotogaleriji.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist