Aktualno

“Ne treba dati ni pedalj teritorija”

"Ne treba dati ni pedalj teritorija"

Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata  Dubrovačko-neretvanske županije uputila je danas priopćenje za javnost vezano za najavljenu ratifikaciju Sporazuma Tuđman – Izetbegović.

 
Priopćenje prenosimo u cijelosti:
 
– Mi branitelji i stradalnici Domovinskog rata Dubrovačko – neretvanske županije, jedinstveni smo u stavu da nitko pa ni Hrvatski Sabor ne smije dati niti pedalj hrvatskog teritorija i osuđujemo najavljenu  ratifikacije sporazuma Tuđman – Izetbegović jer se taj sporazum temelji na krivo identificiranoj granici.
 
Našu Domovinu Hrvatsku smo teško i krvavo obranili i našom krvlju obilježili svaki pedalj granice da bi se  tako olako odrekli dijela poluotoka Kleka i Velikog i Malog škoja ili bilo kojeg drugog dijela naše Domovine. 
 
Darivanjem tuđincima hrvatskih otoka, mora i kopna i pomicanjem hrvatskih međa dovela bi se u pitanje  hrvatska suverenost i opstojnost  i svi oni ideali za koje su se hrvatski branitelji borili i živote dali.
 
Iz iznimno vrijedne knjige trojice dubrovačkih autora   Ćosić – Vekarić – Kapetanić,  jasno je vidljivo da je jedini navedeni argument BiH  falsifikat koji je nastao 1974. godine tijekom pokušaja katastarskog razgraničenja Općina Neum i Ston. 
 
Hrvatska strana ni tada nije potpisala taj dokument,  ali ni tadašnji parlamenti Hrvatske i BiH nisu to učinili, pa je taj dokument ostao nevažeći. 
 
Pozivanje Vlade na prvog hrvatskog predsjednika,  dr. Franja Tuđmana i bivše premijere,
I. Sanadera  i J.Kosor,  ništa nam ne znači, jer ako su njih troje imali pogrešne podatke,  ili čak namjeru darovanja teritorija, isto nisu učinili,  i to nikako ne može biti opravdanje za sadašnji stav Vlade  o ratifikaciji sporazuma Tuđman – Izetbegović i darivanju hrvatskog teritorija.
 
Zahtijevamo da Vlada i Sabor Republike Hrvatske odustanu od ratifikacije spornog  sporazuma i da  zauvijek isprave grešku  koja je učinjena prilikom potpisivanja sporazuma 1999. godine, te da se drže stava Banditerove  komisije da su republičke granice postale temelj za državne granice. 
 
Ovom prilikom pozivamo i predsjednika  Republike Hrvatske  gosp. Iva Josipovića da se i on uključi u rješavanju ovog problema, jer je jedna od zadaća Predsjednika  briga o nacionalnim interesima, ali i o nacionalnoj sigurnosti, a koja bi mogla doći u pitanje u koliko dođe do poklanjanja ovog teritorija BiH.
 
Također poručujemo svim saborskim zastupnicima da prije dizanja ruke za ratifikaciju dobro promisle što je dobro i pravo za Hrvatsku  da ne bi u očima  hrvatskog naroda ostali  zapamćeni kao izdajnici hrvatskih  nacionalnih interesa – navodi se u priopćenju kojeg potpisuje Vitomir Bajac.

Pročitajte još

JESTE LI KUPOVALI OVU ČOKOLADICU? Iz prodaje se povlači KitKat Mini

Dulist

ČEKA VAS KULINARSKA AVANTURA Restoran 360 već sutra otvara svoja vrata!

Dulist

VELIKE PROMJENE Booking.com više ne može jamčiti najnižu cijenu smještaja

Dulist