Natrag
23.6.2018 15:46

facebook

twitter

google

rss

dulist

“Ne ponovila se izdaja o dva kamena”

18.7.2012 @ 14:57 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Nakon što su iz Vlade stigle najave kako će se nastaviti graditi Pelješki most stigle su i reakcije.
Udruga Pelješki most smatra kako treba nastaviti s daljnjim lobiranjem u realizaciji
toga projekta.

– Posebno zadovoljstvo predstavlja činjenica kako je prestala rasprava je li most potreban ili nije. Most je geostrateški iznimno važan: potvrđuje integritet i suverenitet hrvatskog državnog teritorija, povezuje krajni jug s maticom zemljom. Bez fizičke veze s domovinom, u bližoj budućnosti uz izmjenu strukture stanovništva, dovelo bi se u pitanje očuvanje državnog teritorija dubrovačkog područja u sadašnjem hrvatskom državnom sklopu.

Uz ekonomski oporavak juga, most olakšava dolazak turista i roba, odnosno gospodarsku prokrvljenost. Isto tako, pozivajući se na pozitivnu diplomatsku baštinu Dubrovačke Republike i njezina iskustva, trebamo se osloniti na svoje snage, a od EU tražiti pravni i gospodarski okvir primjeren svojim željama i htjenjima.

Ukoliko ne budemo štitili svoje interese, poglavito zadržavanja hrvatske građevinske operative kao jednog od kvalitetnih nacionalnih proizvoda u širem okruženju, naći ćemo se u procjepu posvemašnjeg kolonijalnog odnosa, jer smo do sada izgubili nacionalne brendove: Plivu, Inu, hrvatsku brodogradnju… i tako u nedogled. Mudrost vlasti očitovat će se upravo u zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa u mogućim međunarodnim okvirima – navode u priopćenju iz Udruge, navevši stihove diplomata i pjesnika Jakete Palmotića Dionorića iz drame Didona.

– Udruga Pelješki most s nadom će gledati u budućnost kada hrvatski diplomati, a poglavito političari, budu pročitali glasoviti Palmotićev diplomatski dnevnik, u kojima su ocrtani svi prototipovi europskih diplomata. Možda će tada biti manje naivnosti i idealiziranja, ali i više odanosti državi i državnim interesima, s nadom kako se više neće nikada ponoviti izdaja „o dva kamena“ – zaključuju iz Udruge Pelješki most.

Oglasio se i Gradski odbor HDZ-a Dubrovnik koji pozdravlja kopernikanski obrat politike Vlade RH u odnosu na gradnju Pelješkog mosta.

– Makar i po cijenu da se legalna i legitimna aktivnost oporbe naziva huškanjem građana od strane lokalnih političara protiv Vlade / ministar Hajdaš Dončić/, zadovoljni smo da je konačno shvaćena ozbiljnost budućnosti Dubrovnika i juga Hrvatske.

Nesporazumi bi sigurno izostali da je ova Vlada upoznala hrvatsku javnost  kako su „pregovori oko EU financiranja Pelješkog mosta već duže vrijeme u tijeku“, što danas  izjavljuje ministrica, gđa. Vesna Pusić. Želimo da, pri traženju financijskih rješenja pred EU, ova Vlada snagom argumenata što uspješnije zadovolji vrlo zahtjevne  europske kriterije i dovršili ovaj projekt od nacionalnog interesa – poručuju dubrovački HDZ-ovci.
 
 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana