Aktualno

NE PIJTE! Na crpilištu Palata pronađene fekalije u vodi

NE PIJTE! Na crpilištu Palata pronađene fekalije u vodi

U vodoopskrbnom sustavu Zaton-Orašac-Elafiti pojavili su se problemi s dezinfekcijom vode za ljudsku potrošnju. Radi se o vodoopskrbnom sustavu koji zahvaća vodu na crpilištu Palata u Malom Zatonu, stoji u priopćenju Vodovoda Dubrovnik.

Voda se prije distribucije u vodoopskrbni sustav dezinficira klorom te se preporuča da je u mreži stalno prisutna određena količina klora kako bi preventivno djelovala na moguća mikrobiološka zagađenja.
U spomenutom vodoopskrbnom sustavu dolazi do poteškoća pri održavanju minimalnih koncentracija klora duž distributivne mreže. Zbog navedenih okolnosti takva voda može predstavljati rizik za zdravlje potrošača i zato se ne preporuča za piće.

Analize sirove vode izvora Palata (prije dezinfekcije) pokazuju znatno veći broj bakterija od uobičajenih vrijednosti za ovo doba godine koje nazivamo indikatori fekalnog zagađenja. Spomenute bakterije se zovu ukupni koliformi. Važno je naglasiti da u sirovoj vodi ne dolazi do odstupanja u broju drugih bakterija koje se analiziraju. Ukupne koliforme nazivamo indikatorskim parametrima što znači da nam oni mogu govoriti o fekalnom zagađenju ili bilo kojem neodržavanju sustava te ih stoga ne možemo nazvati ‘iznimno štetnim’ za zdravlje. Prisutnost većeg broja takvih mikroorganizama uz nemogućnosti uspješne dezinfekcije duž cijelog vodoopskrbnog sustava nosi sa sobom određene rizike. Njihova prisutnost nam govori da postoji mogućnost pojave i mikroorganizama štetnih za zdravlje.

Uzrok – septičke jame?

Što se tiče uzroka, sumnjamo da se radi o zagađenju povezanim sa septičkim jamama okolnih zgrada. Naselje Mali Zaton nema riješenu javnu odvodnju što samo po sebi svakako predstavlja rizik za zdravlje. Ovom problemu pristupamo s posebnom pozornošću, tim više što se radi o izvoru u kršu za kojeg nisu utvrđene zone sanitarne zaštite tako da treba obratiti pažnju i na moguća zagađenja iz daljeg zaleđa.

Na tu temu je jučer održan sastanak predstavnika Vodovoda Dubrovnik d.o.o., Grada Dubrovnika, Hrvatskih voda, Sanitarne inspekcije i Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije na kojem je dogovoreno da će se u narednim danima intenzivirati uzorkovanje vode (svaki dan) na samom izvoru kako bi se utvrdila dnevna opterećenja i trendovi.

Vodovod Dubrovnik će osigurati cisterne s pitkom vodom za spomenuto područje, naravno, nakon što voda u cisternama bude analizirana i potvrdi se njena sanitarna ispravnost. Obavijest za javnost je proslijeđena svim medijima, više puta. U njoj se navodi da voda nije za piće. Također, održan je sastanak s članovima MO Zaton koji su detaljno upoznati sa situacijom te će o tome obavijestiti i mještane. Svakodnevno odgovaramo na upite potrošača, komuniciramo s ljudima na terenu i činimo sve napore kako bi mještani bili upoznati sa stvarnim stanjem.

Vodovod Dubrovnik će organizirati interventno crpljenje septičkih jama u okolini izvorišta Palata i čišćenje zdenca u neposrednoj blizini istoga. Dalje, Hrvatske vode će razmotriti mogućnost osiguranja potrebnih sredstava i zakonske uvjete za pregovarački postupak bez prethodne objave za izgradnju kanalizacijskog sustava od crpne stanice Bunica do već izgrađene kanalizacijske mreže kod Doma kulture u Malom Zatonu, a sve kako bi se uklonili potencijalni uzroci zagađenja izvorišta. Rok za dostavu prijedloga je sljedeći tjedan. Do tada, radi se stalna kontrola mreže i dodatna dezinfekcija sustava. Uzorci vode iz izvorišta i iz mreže se prate svakodnevno, a proširena analiza vode radi se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Djelatnici Vodovoda Dubrovnik, Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Sanitarne inspekcija u Dubrovniku, Ministarstva zdravlja i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo su u stalnom kontaktu i detaljno rade na otkrivanju uzroka nastalog problema.

Pročitajte još

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist