Aktualno

“Ne odustajemo od naplate 100 eura za autobuse”

Iz Gradske uprave uputili su priopćenje o uvođenju naknade za prekomjernu upotrebu gradskih prometnica za turističke autobuse, čija je primjena počela 1. siječnja 2013. godine.

U priopćenju se navodi kako Odluka o naknadi za prekomjernu upotrebu gradskih prometnica „nije promjenjiva“ te je sastavni dio Proračuna Grada Dubrovnika za 2013. godinu. Uključuje naplatu prelaska turističkih autobusa preko Zagrebačke ulice u iznosu od sto eura po autobusu u kunskoj protuvrijednosti.

Naknadu će plaćati organizatori putovanja, odnosno turističke agencije, a ne vlasnici autobusa, podjećaju iz Grada Dubrovnika, ali i navode kako su moguće „tek minimalne izmjene s ciljem poticanja lokalnog poduzetništva ovisno o broju prevezenih gostiju“.

Svoju odluku iz Grada opravdavaju brojkama iz analize potrošnje gostiju u dubrovačkom turizmu, a koja govori kako milijun i 40 tisuća putnika s kruzera ukupno godišnje potroši oko 40 milijuna eura, a 697 tisuća smještajnih gostiju je u hotelima i privatnom smještaju ostvarilo ukupnu potrošnju od 420 milijuna eura.

– Jasno je, dakle, da 30 posto manje gostiju troši deseterostruko više i zapošljava veći broj ljudi. Naša politika upravljanja gradom ne može i neće zanamarivati te brojke. Zato smo izradili prijedlog novih cijena za 2014. godinu te ćemo prema Odluci o prekomjernom korištenju predložiti dvostruko povećanje cijena, uvažavajući ogromna sredstva uložena u prometnice, pločnike, povijesnu jezgru, parkove i plaže u Dubrovniku uz značajne popuste za one jednodnevne izletnike koji će unaprijed kupiti karte za dubrovačke muzeje, zidine ili Turističku karticu – poručuju iz Grada Dubrovnika.

Grad nadalje navodi kako je od Ministarstva prometa, pomorstva i veza zatraženo mišljenje o uvođenju koncesije za autobuse po sličnim principima koji vrijede za taksiste, kojima bi se „na zakonskim i tržišnim osnovama zaštitili građani Dubrovnika i lokalni poduzetnici, odnosno njihova sredstva uložena u kvalitetne autobuse“.

– Koncesija bi uključivala prijevoz putnika na relaciji Terminal Luka Dubrovnik – povijesna jezgra, a maksimalno bi štitila prijevoz smještajnih gostiju – navodi se u priopćenju Grada u kojem također stoji:

– Odlučni smo u zaštiti interesa Grada Dubrovnika, podupiremo razvoj održivog turizma na tržišnim osnovama, cijeneći prvenstveno vrijednosti koje smo naslijedili i koje stvaramo, poput kulturne, materijalne i nematerijalne baštine, prirodnih ljepota i novorazvijenih urbanih vrijednosti. Zato ustrajemo na primjerenim cijenama muzeja, uvođenju nepostojeće koncesije za žičaru, naplati sidrenja pred Lokrumom i odlukama koje reguliraju promet na gradskim cestama, poput one o Odluci za prekomjerno korištenje prometnica u kontaktnoj zoni povijesne jezgre. Grad Dubrovnik odlučio se na tržišnim principima uvesti više reda, osigurati veće prihode građanima i poduzetnicima te nema namjeru odustati od naplate prelaska turističkih autobusa preko Ilijine glavice – navodi se u priopćenju objavljenom na službenoj stranici Grada Dubrovnika.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ SE OPROSTIO OD MANI GOTOVAC ‘Nedostajat će nam njezina odvažnost’

Dulist

IPAK SE KREĆE! Službeno počela gradnja pristupne ceste za Pelješki most

Dulist

Srušio se potporni zid na gradilištu u Zatonu, susjedi strahuju za stabilnost njihove zgrade

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija