Aktualno

NE OČEKUJE SE RAST CIJENA Evo s koliko se stanova trgovalo u prošloj godini

NE OČEKUJE SE RAST CIJENA Evo s koliko se stanova trgovalo u prošloj godini

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u 2018. godini, u odnosu na 2008., broj nekretnina kojima se trgovalo manji je za 7 posto, a vrijednost kupoprodaje tih nekretnina manja je za 16 posto. Prosječna cijena zbroja svih nekretnina u 2008. iznosila je 717,599 kuna po nekretnini, a u 2018. je za 10 posto niža te iznosi 643,409 kuna.

Što se tiče Dubrovnika i okolice, u 2018. godini broj nekretnina kojima se trgovalo je za 16 posto viši nego godinu ranije. Ukupna kupoprodajna vrijednost bila je veća za 18 posto nego u 2017. godini, najviše se trgovalo stambenim objektima te građevinskim zemljištem, prosječna cijena stambenih objekata je 10 posto veća nego godinu ranije.

NE OČEKUJE SE RAST CIJENA Evo s koliko se stanova trgovalo u prošloj godini

Također, 16 posto više stambenih objekata prodano je u 2018. godini nego u 2008. godini. Za 4 je posto veća ukupna vrijednost stambenih objekata kojima se trgovalo u 2018. nego u 2008. godini. Prosječna cijena stambenog prostora u 2018. je 10 posto manja (947 tisuća kuna po nekretnini) nego 2008. godine (1,1 milijun kuna po nekretnini). Cijena građevinskog zemljišta kojima se trgovalo u 2018. manja je za 39 posto u odnosu na 2008. godinu. Riječ je zaključcima provedene analize kretanja tržišta nekretnina za prethodnu godinu (i usporedba s godinama ranije), koji su izneseni na 15. sjednici Strukovne grupe posrednika u prometu nekretninama Županijske komore Dubrovnik ovog četvrtka.

Nikolina Trojić, viša stručna savjetnica u Županijskoj komori Dubrovnik ističe kako je 2018. godina u porastu po broju nekretnina kojima se trgovalo. Po vrijednosti nekretnina, kaže, svakako prednjači stambeni prostor. Usporedno s 2008. godinom, vidi se oporavak tržišta nekretnina od 2012. i 2013. godine. No, treba razmišljati što će se dogoditi u iduće dvije godine kada se očekuje nova ekonomska kriza.

-Uzastopne su stope rasta i broja nekretnina, ali kad napravimo usporedbu s cijenama i vrijednostima iz 2008. godine, opet je 2018. po postotcima – manja. Još nismo podlegli euforijama i napuhavanju balona vrijednosti nekretnina. Imamo i najave iz ekonomskih krugova o dolasku nove krize. Razmjere još nitko ne zna, a zasigurno će se odraziti i na tržište nekretnina – rekla je Trojić. Istaknuto je kako će se morati ‘voditi računa o realnosti, da i kupci i prodavatelji nađu na realnoj točki’.

Predsjednik Strukovne grupe posrednika u prometu nekretninama Igor Koprivica rekao je da je tržiše nekretninama na hrvatskom području ‘segmentalno’. Na našem području, u zadnjih nekoliko godina bilježi se blagi rast cijena, a potražnja je veća od ponude. ‘Traže se kvalitetne nekretnine s kvalitetnim smjernicama, kojih – nema na tržištu što se i odrazilo na navedeni rast cijena’, kaže Koprivica.

-Postoje dijelovi, kao što su Lika i Slavonija koji su u stagnaciji, dok su gradovi kao Dubrovnik, cijela jadranska obala, ali i glavni grad Zagreb u procesu su ekspanzije tržišta nekretnina te se u posljednjih nekoliko godina bilježi blagi rast cijena – rekao je Koprivica dodavši, da što se tiče budućnosti, postoje informacije sa stranih tržišta o padu cijena. Najveći naglasak je stavio upravo na stabilizaciji ponude i potražnje.

-U našem gradu postoji dosta projekata koji su na čekanju, što će se odraziti na ponudu i potražnju te dovesti do stabilizacije. Ne očekujemo daljnji rast cijena – naveo je Predsjednik Strukovne grupe posrednika u prometu nekretninama.

Pročitajte još

KAZNE I DO 13 TISUĆA EURA Fina upozorava na obavezu slanja važnih dokumenata

Dulist

OBRAĐENA GOTOVO SVA BIRAČKA MJESTA HDZ-u 61 mandat, SDP-u 42

Dulist

NOVI PROGRAM Što pogledati u Kinematografima Dubrovnik?

Dulist