Aktualno

NE NASJEDAJTE Dubrovkinji ‘ukrali’ Facebook profil i tražili novac putem ‘inboxa’

Facebook Wikipedia

Netko mi je ukrao profil i traži pare u moje ime. OPREZ!!! – objavila je na svojoj društvenoj mreži jedna Dubrovkinja koja je s nama podijelila svoju priču o internetskoj prijevari u kojoj se našla, a sve kako bi upozorila sugrađane da im se ne dogodi nešto slično.

Naime, ova Dubrovkinja sasvim je slučajno otkrila kako je netko hakirao njezin profil te je u inbox na Facebooku njezinim prijateljima slao poruke putem kojih je od njih zatražena uplata novca na ‘njezin račun’ jer su ona i kćer navodno van države te su u financijskoj potrebi. Osim što je ‘duplirao’ njezin Facebook profil, slao je također nepoznatim osobama zahtjeve za prijateljstvo. Međutim,  jedna od prijateljica, prema riječima gospođe, povjerovala je porukama u inboxu te joj doista uplatila novac, što je, naravno, otišlo na račun osobe koja ju je hakirala.

Cijeli slučaj prijavljen je Facebooku, ali i policiji gdje su nam potvrdili kako je zaprimljena prijava 50-godišnjakinje koja je od gospođe kojoj je profil hakiran zaprimila poruku u inbox.

-Možemo potvrditi da je Policijska uprava dubrovačko-neretvanska zaprimila prijavu kaznenog djela računalne prijevare u pokušaju. U prijavi 50-godišnjakinje se navodi da je tijekom jučerašnjeg dana putem aplikacije Facebook messengera zaprimila poruku svoje poznanice koja je tražila novčanu pomoć na način da joj kupi i uplati tri paysafecarda u vrijednosti od po 500,00 kuna, međutim zbog sumnje da je u pitanju prijevara novac nije uplatila, već je slučaj prijavila policiji. Kriminalističko istraživanje ovog događaja je u tijeku – stoji u odgovoru DuListu iz policije.

Napominju kako Policijska uprava dubrovačko-neretvanska nema veliki broj prijavljenih kibernetičkih kaznenih djela, ali kako građanima žele skrenuti pozornost na različite oblike internetskih prijevara među kojima je krađa identiteta najučestaliji oblik.

-Kriminalci, koji su najčešće izvan RH, koriste Internet kako bi postigli različite ciljeve: dobivanje vaših osobnih podataka, krađa identiteta, pokretanje nezakonitih plaćanja i sl. Građanima zato savjetujemo da redovito provjeravaju svoje bankovne račune i prijavljuju svaku sumnjivu aktivnost, koriste internetsko plaćanje samo preko provjerenih i sigurnih internetskih trgovina, ukoliko im netko nudi nešto jako povoljno i primamljivo da budu na oprezu jer gotovo uvijek je riječ o prijevari, svoje osobne podatke ne davaju nikome te posebno budu oprezni kod dijeljenja svojih osobnih podataka i fotografija putem društvenih mreža. Svaku sumnju u internetsku prijevaru prijavite u najbližu policijsku postaju ili na broj 192 – naglasili su iz Policijske uprave.

Dakle, ako slučajno dobijete zamolbu za uplatu u inbox koja vam se učini sumnjivom, pa makar bila i od vama najbližih osoba, budite na oprezu. Računalni prevaranti upravo idu za tim da vam takvi linkovi neće biti sumnjivi jer vam ih je poslala vama poznata osoba. A, ‘nasjesti’ na njih može imati vrlo neželjene posljedice te često prouzrokovati materijalnu štetu.

Foto: Screenshot/Facebook

Pročitajte još

U Dubrovniku se održava 25. Europsko prvenstvo u parskom gou

Dulist

[FOTO] Na Orsanu započeli radovi za hangar VK Neptuna

Dulist

OD PETKA NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist