Aktualno

NE IZLAZITE AKO NE MORATE Orkansko jugo, udari i do 145km na sat!

Jako nevrijeme s orkanskim udarima juga u punom je jeku na širem području Dubrovnika.

Nije ni teško za pretpostavit kako je ovako jako nevrijeme uzrokovalo brojnu materijalnu štetu pa tako građani javljaju u Facebook grupi ‘Radarska kontrola dubrovnik i okolica’ mjesta na kojima su se stabla srušila na prometnice. Prije Zatona palo je tako nekoliko stabala. Na Rašici je pao bor. Javljaju tako građani da je na usjeku ispod Vidikovca došlo do odrona, a na Čibači je stablo palo na put, jednako kao i na Bosanci. Kako saznajemo i u Mandaljeni je stablo zakrčilo put. Prema prvim informacijama iz JVP Dubrovački vatrogasci, za sada su sve intervencije vezane isključivo uz srušena stabla i grane na putu. Kako nam javlja čitatelj, u Šibenskoj ulici na Babinom kuku pao je rasvjetni stup pa budite oprezni.

Poznati Stormchaser Daniel Pavlinović objavio je na svom Facebook profilu i rekordne podatke o udarima vjetra.

-Jugo kao danas s udarima do 145 km/h nije često i javi se jednom u nekoliko godina. Kod bure su puno češći takvi udari, no u Dubrovniku ni udari bure takve žestine nisu česti. Ono što je još zanimljivije jest prosjek, koji je u podne u Dubrovniku iznosio 30 m/s (108 km/h). Olujno jugo normalna je pojava kod nas u hladno doba godine i povezano je s približavanjem ciklona iz Sredozemlja. Ovakve brzine kakve su se danas javile ipak su rijetke. Jugo je iza podne malo popustilo, no opet će pojačati osobito prema kraju dana i u noći, a sutra tijekom prijepodneva će okretati postupno prema jugozapadu i zatim tijekom dana slabiti. Na postaji Petka prosjek udara vjetra je 32,2 m/s dok je najveći udar dosegao 145 km/h! – kratko je napisao Pavlinović.

Foto: Facebook/Radarska kontrola, Dubrovnik i okolica; čitatelj

Pročitajte još

DIREKTOR HOTELA LERO SRĐAN PUJO Kvalitetom se borimo za svaku kunu i za svakog gosta

Leona Rašica

Hotel Bellevue otvara se 11. kolovoza

Dulist

Brussels Airlines smanjuje promet prema Dubrovniku

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija