Kultura

‘NE DAJTE DA KUNA POSTANE EURO!’ Tradicionalna likovna kolonija uz najavu monografije Celestina Medovića

'NE DAJTE DA KUNA POSTANE EURO!' Tradicionalna likovna kolonija uz najavu monografije Celestina Medovića

U organizaciji KUD „Mato Celestin Medović“ i povodom 159 rođendana ovog velikog hrvatskog slikara u njegovoj rodnoj Kuni Pelješkoj ove nedjelje održana je tradicionalna likovna kolonija, te prigodno predavanje kao najava skorog i dugo očekivanog objavljivanja monografije „M. C. Medović – maistor s mora“, kojoj bi tekstualna osnova bio prije nekoliko godina pronađen i otkupljen tekst don Nedjeljka Subotića.

O važnosti objavljivanja ove monografije, u kojoj bi uz tekst don Subotića svakako bilo i mnogo priloga o životu i stvaralaštvu Celestina Medovića, te bi na neki način bila konačna posveta ovom velikom umjetniku, govorili su akademik Luko Paljetak i povjesničar umjetnosti dr Antun Karaman.

Inače, monografiju o Celestinu don Subotić je napisao i namjeravao je objaviti još 1933., što je zaustavljeno iz političkih razloga u tadašnjoj Kraljevini Jugoslaviji, zatim je pokuša objaviti 1944. što je opet iz nekih razloga odgođeno, čime je i ova njegova želja za života ostala neostvarena. Tekst monografije, zatim Medovićev dnevnik, te još neki slikarevi zapisi srećom su sačuvani i spašeni, te se prije nekoliko godina iznova krenulo sa inicijativom da se konačno monografija i objavi, ponajviše zahvaljujući dr Bogomilu Cezareviću i Branku Meštroviću, kao i svim Kunjanima.

S tim razlogom organizirano je i ovo predavanje, kako bi se krenulo u prikupljanje potrebnih financijskih sredstava, koja nisu mala. Stoga je i akademik Luko Paljetak pomalo šaljivo naglasio kako se ne bi smjelo dozvoliti da „Kuna postane Euro“, te da bi se u ovaj veliki izdavački projekt trebali uključiti mnogi, ne samo iz Kune, već i širom Hrvatske.

Ovom prigodom dio predavanja posvećen je i zanimljivoj obljetnici još jednog slikara iz Kune, fra Ambroza Testena i njegovoj izložbi održanoj prije 15 godina u svetištu Gospe Delorite. Ovaj lijepi događaj u Kuni uveličali su i likovnjaci, na svojoj koloniji, u kojoj su ovaj put sudjelovali njih pet; Stipe Nobilo, Joško Škerlj, Luko Paljetak, Mišo Baričević i Tonko Smokvina, a koja je tradicionalno održana u konobi – vinariji Iva Špalete, koji je i ovaj put bio iskreni domaćin ovim umjetnicima počastivši ih svojim kvalitetnim vinima i domaćim delicijama, a završetak dana bila je posjeta PZ Kuna 1989, uz domaćina, upravitelja zadruge Nika Meštrovića i uz degustaciju sjajnog domaćih vina ovoga kraja.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist