Aktualno

NAZIRE LI SE KRAJ KIŠI? Meteorolog otkrio kakav će nam biti lipanj

Što se tiče ostatka svibnja, čini se da će vrijeme ipak biti nešto mirnije uz više sunčanih sati. Iako se povremeni, prolazni pljuskovi i dalje ne mogu isključiti, neće biti onako kišovito kao ovaj tjedan. Nešto veća vjerojatnost za pljuskove u prvoj je polovini idućeg tjedna. Svibanj je do sada, osim što je bio kišovitiji nego što je uobičajeno, bio i poprilično vjetrovit, no do kraja mjeseca vrlo vjerojatno neće više biti onako jakih udara vjetra kao proteklih dana – istaknuo je za Večernji meteorolog Nikola Vikić-Topić.

U lipnju imamo dva praznika, pa kakvo nas vrijeme tada očekuje?

Dugoročne prognoze za mjesece i sezone pred nama u posljednjim su desetljećima znatno napredovale, no govoreći o takvim prognozama, važno je znati da je riječ o potpuno drugačijim modelima i drugačijem tumačenju prognoze. Tako, kad govorimo o prognozi za lipanj, ne možemo reći hoće li 22. ili 25. lipnja biti kišovito ili sunčano, odnosno toplo ili hladno, no možemo reći neke informacije o lipnju općenito. A za lipanj se čini da će biti topliji od prosjeka, što bi značilo da će razdoblja s temperaturom iznad 26°C nadvladati ona s temperaturom ispod te vrijednosti, odnosno bit će češća i jače izražena. No sigurno će biti i povremenih pljuskova. U u kopnenim krajevima lipanj je najkišovitiji mjesec u godini. Dakle, najčešće se pojavljuje kiša i njene su količine tada najveće, veće nego u ijednom drugom mjesecu u godini.

A ljeto bi moglo biti podnošljivo ili ipak pakleno vruće ili nas i tijekom srpnja i kolovoza mogu zaskočiti neka iznenađenja?

Čini se da će i srpanj i kolovoz biti topliji od prosjeka, s tim da bi odstupanje temperature moglo biti jače izraženo nego u lipnju. U prijevodu, povećana je vjerojatnost za toplinske valove, temperaturu iznad 33°C koja se može zadržavati više dana zaredom.

Više pročitajte ovdje.

Pročitajte još

Tko je prošetao Stradunom za žene u nerazvijenim zemljama?

Dulist

UZVIŠENJE SVETOG KRIŽA Procesija sa svijećama i blagoslov barki u Gružu

Dulist

Studentski dom otvara vrata na proljeće. Cijena smještaja – 810 kuna

Maria Prkut

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija