Vaše vijesti

Navodnjavanje polja Vrbovica, Kruševo i Bradat

Navodnjavanje polja Vrbovica, Kruševo i Bradat

U galeriji Centra za kulturu održana je prezentacija projekta navodnjavanja kraških polja Vrbovice, Kruševa i  Bradata.

Riječ je o površini  zemlje oko 50 hektara, danas uglavnom zasađenoj  vinovom lozom. Prezentaciji su bili prisutni predstavnik Hrvatskih voda, županije, tvrtke GRAD invest iz  Splita i Općine Vele Luke.

O projektu su govorili predstavnici Hrvatskih voda i naše Županije.  Prisutne je pozdravio dožupan Frano Skokandić  istaknuvši da su dokumentaciju za navedene projekte do sada financirale županija i Hrvatske vode. Projekte je u ime splitske firme GRAD invest d.o.o, koja je izradila projekte, predstavio je projektant  Igor Ljubenkov dipl. ing. građ. Daljnji poslovi na na realizaciji projekta  financirat će se sredstvima iz državnog, županijskoga  i općinskog proračuna, te iz  EU fondova. Navedenim novcem se planira  financirati izgradnja vodosprema i glavnih cjevovoda. Vlasnici zemljišta snosili bi troškove priključivanja do najbližeg  glavnog cjevovoda. Troškove izgradnje  vodospreme financirale bi Hrvatske vode u iznosu od tri i  pol  milijuna kuna, a cijena vode će biti malo manja od 5 kuna.

No, prije početaka izgradnje sustava navodnjavanja polja, trebaju se vlasnici parcela  anketom izjasniti imaju li interesa da se priključe s minimalno 70 postotku poljoprivrednih površina unutar zone obuhvata budućeg sustava navodnjavanja. U protivnom od navodnjavanja neće biti  ništa. Stručnjaci su istaknuli  koliko i kako bi voda  utjecala  na proizvodnju povrtnih i voćnih kultura, te na urod maslina i vinove loze. Navodnjavanje kraških otočkih polja budućnost je otočne poljoprivredne proizvodnje, kažu Velolučani.
 
Zainteresirani Velolučani anketni listić mogu preuzeti u Općini, od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati.

Pročitajte još

PROBLEMATIČNI ZNAKOVI KRAJ DOMA ZDRAVLJA ‘Mi se snalazimo, dok stranci rade opasne greške’

Dulist

NEMOGUĆA SITUACIJA Čitateljica: ‘S kolicima trebam izlaziti na cestu i izlagati opasnosti svoje dijete i sebe’

Dulist

U PORTU ‘Može li netko ovo iščupat? Potkopalo je kamen…’

Dulist