DuList IN

NATJECANJE CRVENOG KRIŽA Mladi školarci pokazali svoje vještine u pružanju prve pomoći

NATJECANJE CRVENOG KRIŽA Mladi školarci pokazali svoje vještine u pružanju prve pomoći

Gradsko natjecanje mladih Hrvatskog Crvenog križa, održava se ove subote u Sportskoj dvorani u Gospinom polju.

-Imamo 13 ekipa osnovnih škola i devet ekipa mladeži, odnosno srednjih škola. Nažalost tri ekipe su otkazale zbog viroze. Natjecanje se sastoji od pismenog dijela gdje natjecatelji polažu četiri ispita, a potom imaju i praktični dio natjecanja. Ovo je jedna priča koja ima lijep početak i kraj. Djecu iz osnovnih i srednjih školama učimo prvoj pomoći kako bi jednog dana bili naši volonteri i možda jednog dana dio programa Crveni križ u Gradu. Naša osnovna zadaća je ipak obuka i pomoć ne samo djeci već svim sugrađanima. Ponosni smo što svake godine pokušamo obuhvatiti skoro sve škole na ovom natjecanju, a mladi se jako dobro odazovu. Tako danas na natjecanju imamo oko 120 djece – ispričao nam je Vicko Mihaljević iz Crvenog križa Dubrovnik.

Natjecanje obuhvaća provjeru znanja o Međunarodnom pokretu Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Hrvatskom Crvenom križu, međunarodnom humanitarnom pravu i ljudskim pravima te provjeru znanja i vještina iz pružanja prve pomoći.

-Imamo tri suca na našem konkretnom slučaju, odnosno jedan sudac po ozlijeđenoj osobi. Svaki sudac je zadužen za cjelovit pregled dodijeljenog pacijenta. Ono na što obraćamo pažnju su prvi pregled, podrška čovjeka, općenit pristup unesrećenom, kako mu se obraćaju i gleda se sam postupak zbrinjavanja. Također se gleda i cjelokupni dojam, odnosno kako je na kraju sve to ispalo – pojasnio nam je jedan od sudaca Marko Moretti.

Pobjedničke ekipe, po jedna iz obje kategorije, idu na međužupanijsko natjecanje (Splitsko-dalmatinska i Dubrovačko-neretvanska županija) koje će se ove godine održati u Dubrovniku 4. travnja 2020. godine.

Pročitajte još

[VIDEO] Silente objavio novi singl. Sviđa li vam se?

Dulist

AKTIVNA HRVATSKA U DUBROVNIKU Jelena Atabeyki predstavlja svjetske hit vježbe za lice

Dulist

PUTOPIS IVANE PAVLIĆ PAVLINA Tajland – centar seks turizma i zemlja anđela

Dulist