Kultura

NASTUP S ORKESTROM U DVORU Veliki pljesak za Luku Ljubasa

NASTUP S ORKESTROM U DVORU Veliki pljesak za Luku Ljubasa

Violinist Luka Ljubas nastupio je u petak navečer u atriju Kneževa dvora s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom kojim je ravnao Marc Tardue. Ljubas je prvi Hrvat koji je pobijedio na prestižnom Međunarodnom violinističkom natjecanju Vaclav Huml i dobitnik brojnih drugih nagrada poput Nagrade Zlatko Baloković i Nagrade Ivo Vuljević,

Mladog violinista publika je imala priliku čuti u Bruchovom Koncertu za violinu i orkestar u g molu te ga je nagradila dugim i velikim pljeskom. Na programu su također bile Poulencova Sinfonietta te Debussyjeva Mala suita.

Luka Ljubas rođen je u Beču, u hrvatsko – japanskoj glazbeničkoj obitelji. Prvu poduku iz violine je dobio od svoje majke, a potom nastavlja učiti u Muzičkoj školi Margareten u Beču u klasi profesora Arkadija Winokurova. Godine 2006. započinje studij violine na Državnom konzervatoriju u Klagenfurtu u klasi profesora Briana Finlaysona. Godine 2012. upisuje predstudij na Muzičkoj akademiji u Beču, a od 2015., postaje i redovni student u klasi profesora Gerharda Schulza. Tijekom svoje dosadašnje karijere, često je koncertirao u Austriji, između ostalog u bečkom Konzerthausu i na brojnim međunarodnim pozornicama – u Armeniji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Italiji, Sloveniji i Japanu. Svirao je kao solist s Koruškim simfonijskim orkestrom, Bečkim komornim orkestrom, Schönbrunner Schloss orchester, Orchestra di Padova e del Veneto i brojnim drugima. Ovo mu je druga suradnja s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist