Aktualno

Nastavlja se zaprimanje zahtjeva za financiranje knjiga srednjoškolcima

Na javni poziv za podmirenje troškova nabave udžbenika učenicima i učenicama srednjih škola na području Grada Dubrovnika dosad je pristiglo i obrađeno 68 zahtjeva. Ukupna vrijednost nabavljenih udžbenika koja će u cijelosti podmiriti kroz gradski proračun iznosi 95.000 kuna, a postupak zaprimanja zahtjeva za financiranje udžbenika nastavit će se i kroz mjesec listopad, javljaju iz gradske uprave.

Najviše roditelja, njih 49, pravo na pokrivanje troškova nabavke udžbenika svojim srednjoškolcima vrijednosti 70.000 kuna ostvarilo je na temelju imovinskog cenzusa propisanog posebnim pravilnikom.

Pravo na financiranje nabave školskih udžbenika ostvarilo je i pet učenika osoba s invaliditetom, te isto toliko njih kojima član uže obitelji boluje od maligne bolesti. Devet učenika koji su na državnim natjecanjima u sustavu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta osvojili jedno od prva tri mjesta također je ostvarilo ovo pravo.

– Veseli nas svaka nadogradnja našeg socijalnog programa. Prilikom donošenja Odluke jasno smo naznačili da će ovo biti testna, anketna godina koja će nam poslužiti za ispitivanje potreba. Zato smo paralelno s postupkom zaprimanja zahtjeva započeli postupak konzultacija s upravama srednjih škola putem kojih tražimo načine kako odluku i prateći pravilnik unaprijediti već za iduću godinu – kazao je gradonačelnik Andro Vlahušić. Gradonačelnik napominje da je poziv još otvoren te poziva roditelje da se na internetskim stranicama Grada Dubrovnika i kod Upravnog odjela za obrazovanje, sport, socijalnu skrb i civilno društvo informiraju o uvjetima za ostvarivanje ovog prava.

Podsjetimo, na prijedlog gradonačelnika Andra Vlahušića Gradsko vijeće je na 22. sjednici usvojilo Pravilnik o sufinanciranju nabave udžbenika za srednje škole na području Grada Dubrovnika, a sredstva za primjenu mjere osigurana su Odlukom o raspodjeli prenesenog viška prihoda iz 2015. godine.

Nabava udžbenika sufinancira se u punom iznosu, uz predočenje originalnog računa za kupnju udžbenika, te preostale potrebne dokumentacije koja se traži u zahtjevu za ostvarivanje prava. Ovisno o školi, smjeru i razredu komplet udžbenika kreće se od 500 do 1.800 kuna.

Pročitajte još

ARHITEKT MARKO DABROVIĆ Belvedere je dubrovačka tragedija! Vladaju ucjene i dvostruki kriteriji

Barbara Đurasović

DUMAM-e I TINTILINIĆI ZA NINU Dođite na zabavu humanitarnog karaktera!

Dulist

MARIELA MARKOVIĆ Je li UPU Zatona završio na nečijim ‘tajnim policama’?

Leona Rašica

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija