Aktualno

NASTAVAK RASPRODAJE DRŽAVNE IMOVINE Marić prodaje Sponzu!

NASTAVAK RASPRODAJE DRŽAVNE IMOVINE Marić prodaje Sponzu!

Ministarstvo državne imovine odlučilo je na prodaju staviti palaču Sponza! Rekao je to ministar Goran Marić na danas održanoj sjednici Vlade RH. Sponza se prodaje u paketu s još nekoliko vrijednih nekretnina diljem Hrvatske, a prodaje se po principu javne dražbe. Početna cijena je 50 milijuna kuna.

No, još gora vijest od činjenice kako je država odlučila prodati vrijednu palaču u povijesnoj jezgri Grada jest ta da Grad Dubrovnik nema pravo prvokupa! Naime, izmjenama Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara iz 2014. godine promijenila su se i ‘pravila igre’ kad je riječ o pravu prvokupa. Tako zakon kaže: ‘Vlasnik koji namjerava prodati kulturno dobro dužan ga je prije prodaje istodobno ponuditi Republici Hrvatskoj, županiji, Gradu Zagrebu, gradu ili općini na čijem se području to kulturno dobro nalazi, navodeći cijenu i druge uvjete prodaje. Ova odredba ne primjenjuje se na nekretninu unutar zaštićene kulturno-povijesne cjeline koja nije kao kulturno dobro zaštićena posebnim rješenjem’. Upravo se ovaj izuzetak odnosi na Sponzu, koja nije kao kulturno dobro zaštićena posebnim rješenjem pa Grad Dubrovnik neće moći intervenirati i spriječiti prelazak vrijedne dubrovačke spomeničke baštine u ruke poduzetnika, koji će u njoj, vjerujemo vidjeli odličnu priliku za zaradu pa se može očekivati kako će Sponza postati nekakav ekskluzivni restoran, noćni klub pa čak i kockarnica!

Ostaje još pitanje što će biti s vrijednom građom Državnog arhiva, koji danas djeluje u Sponzi. A s obzirom da se u bivšoj kasarni uređuje potpuno novi prostor Državnog arhiva, za pretpostaviti je kako će se sva građa, nakon prodaje, naći upravo tamo (kad radovi jednom budu gotovi). Treba podsjetiti kako se ranije spominjalo da bi u Sponzi trebao ostati Arhiv Dubrovačke Republike, no s odlukom o prodaji ti su se planovi očito promijenili.

Pročitajte još

RASPITALI SMO SE Kad će voda poteći lapadskim fontanama?

Dulist

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist