Županija

Našoj županiji odobreno 25 poljoprivrednih projekata ukupne ‘težine’ 9,3 milijuna kuna

Našoj županiji odobreno 25 poljoprivrednih projekata ukupne 'težine' 9,3 milijuna kuna

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković održala je radne sastanke s predstavnicima lokalne samouprave u Općini Dubrovačko primorje, s predstavnicima gradova Opuzena, Metkovića i Ploča te općina Slivno, Kula Norinska, Pojezerje i Zažablje, kao i s desetak predstavnika lokalnih poljoprivrednih gospodarstava. U rješavanju aktualnih pitanja dotaknuli su se, između ostalog, financiranja lokalnih projekata, strategije razvoja poljoprivrede, plana raspolaganja i upravljanja poljoprivrednim zemljištem na tim područjima te udruživanja poljoprivrednika u proizvođačke organizacije.

U Općini Dubrovačko primorje jedna od važnih tema razgovora je bila izgradnja vodoopskrbnog podsustava Majkovi i Dubravica, ukupne duljine 5250,06 m, u cilju osiguranja redovite vodoopskrbe kvalitetnom pitkom vodom stanovnicima naselja što nadalje omogućava povećanje životnog standarda stanovništva. Važna tema bila je razvoj lokalnih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava kroz turizam, s obzirom da je zaključno s prvim mjesecom 2020. u Dubrovačko-neretvanskoj županiji bilo aktivno ukupno 8.035 OPG-a, od kojih njih 80 ima registriranu jednu ili više dopunskih djelatnosti, pri čemu njih 18 ima registriranu dopunsku djelatnost pružanja ugostiteljskih usluga u objektima, još 9 OPG-ova ima evidentiranu dopunsku djelatnost pružanja turističkih usluga, a četvero od njih ima registrirane obje djelatnosti.

Tako je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji kroz tip operacije 6.2.1. “Potpora ulaganju u pokretanje nepoljoprivrednih djelatnosti” odobreno 25 projekata u iznosu od gotovo 9,3 milijuna kuna, od toga za ulaganja u turizam u ruralnom razvoju 24 korisnika u iznosu 8,9 milijuna kuna. Kroz tip operacije 6.4.1.“Razvoj nepoljoprivrednih djelatnosti u ruralnim područjima” odobreno je 3 projekta u iznosu od 2.7 milijuna kuna, pri čemu su za ulaganja u turizam u ruralnom razvoju odobrena 2 projekta u iznosu 1,8 milijuna kuna.

„Ministarstvo poljoprivrede aktivno radi na izradi novog podzakonskog akta u području proizvođačkih organizacija. Cilj je olakšati udruživanje proizvođača i kapacitiranje sa svrhom kvalitetnije pripreme prije javljanja na natječaje za mjere Programa ruralnog razvoja i korištenja financijskih sredstava za njihov rad. Naglasak će biti na stvaranju sektorskih organizacija kao modela uspješnih organizacija koje integriraju temeljnu proizvodnju, proizvodnju sirovine te preradu i/ili trgovinu. Povezivanje i udruživanje pravi je način za rast i razvoj, pa tako potičemo udruživanja primarnih proizvođača u proizvođačku organizaciju pomoću mjere 9“, istaknula je ministrica Vučković nakon održanih sastanaka.

Naime, jedna od tema u razgovora u Opuzenu, uz planove raspolaganja poljoprivrednim zemljištem gradova Opuzena, Metkovića i Ploča te općina Slivno, Kula Norinska, Pojezerje i Zažablje, bila je i potreba malih proizvođača da formiraju udruženja. U Republici Hrvatskoj trenutačno djeluje 17 priznatih proizvođačkih organizacija u 8 različitih sektora, a ukupno broje 700 članova. Proizvođačka organizacija kojoj je odobren poslovni plan na početku rada može koristiti potpore kroz Mjeru 9, a članovi proizvođači pojedinačno mogu ostvarivati dodatne prednosti prilikom prijave na neke druge mjere Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014.-2020.

Nakon sastanaka u Općini Dubrovačko primorje i Opuzenu ministrica Vučković je posjetila Institut za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, pri čemu je naglasak bio na zajedničkim projektima Instituta i Ministarstva poljoprivrede, koje se temelje na provedbi višegodišnjih monitoringa za praćenje stanja stokova te ciljanih kratkoročnih ili višegodišnjih studija koje se provode po potrebi, kao i na budućim istraživačkim projektima važnima za sektor ribarstva.

Pročitajte još

OBJAVLJENE LISTE HDZ-a Franković jedini iz Dubrovnika

Dulist

SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA KONAVALA Usvojeno izvješće o radu načelnika Lasića

Dulist

Dolina Neretve prvi put uključena u poseban regionalni program Ministarstva

Dulist