Kultura

‘NAŠKI U EUROPSKIM SALOČAMA’ Kako su komunicirali istaknuti Dubrovčani

Polovicu Mjeseca hrvatskoga jezika Dubrovačke knjižnice obilježit će predavanjem mr. sc. Silvije Batoš i prof. Perice Domijan ‘Naški u europskim saločama’ koje će se održati u četvrtak, 7. ožujka u 18 sati, a u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku i Hrvatskim društvom za primijenjenu lingvistiku.Općepoznata Burkeova tvrdnja o jeziku kao ‘ozakonjenoj strategiji za ovladavanje situacijama’, primijenjena je i u jezičnim formama iz djela dubrovačkih autora od 15. do 19.stoljeća.

Prvu europsku antologiju poslovica piše Dubrovčanin Benedikt Kotruljević, gotovo pola stoljeća prije Erazma Rotterdamskoga. Europska kulturna javnost upoznaje način izražavanja jednoga naroda i njegovoga jezika koji nije bio široko poznat. Značenje pojedinih jezičnih formi određuje socio-kulturni kontekst u kojemu se poruka prenosi. Razmjenjivanjem istovjetnih poruka i razumijevanjem na multikulturnoj razini, komuniciranje istaknutih Dubrovčana u saločama Venecije, Padove, Rima, Bologne, Ankone, Napulja, Londona, Pariza i drugih europskih središta, dokazuje kako je dubrovačka/hrvatska kultura bila, ne samo sastavnim dijelom, već i na samome vrhu tadašnje europske društvene i kulturne scene.Namjera je predavanja Silvije Batoš i Perice Domijan upozoriti na aktualnost i prepoznatljivost nekih davno zabilježenih jezičnih formi naškoga/dubrovačkoga govora, a putem upitnika dobile su i podatke o njihovom poznavanju ili pak nepoznavanju od strane današnjih govornika.

Pročitajte još

GERANIUM NAGRAĐEN GROMOGLASNIM APLAUZOM Odigrana posljednja dramska premijera 70. Igara

Dulist

‘ZANESENOST SLIKANJA TUŠEM’ Izložba Kineske akademije u Umjetničkoj galeriji

Dulist

DRAMITI ILI NE DRAMITI? ‘Ukroćena goropadnica’ dramske družine Dubrovačkih knjižnica

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija