Aktualno

Naši ‘Poduzetnici budućnosti’ smislili su jedinstvenu video razglednicu iz grada

Naši 'Poduzetnici budućnosti' smislili su jedinstvenu video razglednicu iz grada

Vjetrenjača, dron, nagrade na državnim natjecanjima, Ruđer01 solarni automobil… Ma ta naša Obrtnička i tehnička škola Dubrovnik, bolje rečeno njeni učenici i mentori, nimalo ne miruju.

Gotovo svaki tjedan mogu se pohvaliti nečim novim, a za ovaj broj DuLista i fantastičnom titulom ‘Poduzetnika budućnosti’. To im je priznanje dala, ni manje ni više, Hrvatska udruga poslodavaca, a za projekt ‘Video razglednica iz Dubrovnika’. Uistinu zanimljiva ideja, koju će netko, nadamo se, prepoznati i ‘uskočiti’ im u pomoć oko realizacije. Tko zna, možda baš nakon čitanja ovog teksta…
Naši ‘poduzetnici budućnosti’ su Karmen Đuraš, Marko Puljić i Iva Matijašević iz 2. c razreda, Stijepo Radić, Toni Perović, Ivan Đuraš i Mihael Barišić iz 3. c razreda te maturanti Luka Grubišić, Marino Bartulović i Filip Šiljeg iz 4. c razreda, a svi su smjer Arhitektonski tehničar. Uz velike pohvale za njih s nama je popričala njihova mentorica, profesorica Politike i gospodarstva Marijana Milošević, koja je istaknula kako je osnovni cilj bio kroz predmet, ali i kroz ‘opipljivi’ projekt, pokazati učenicima poduzetništvo. O projektu, rokovima, nadogradnji ideje i u konačnici, što će učiniti s nagradom, prof. Milošević je rado razgovarala s nama.
– Hrvatska udruga poslodavaca 15. ožujka raspisala je natječaj, koji je trajao do 15. svibnja. Komunicirala sam s maturantima o ideji, nismo odmah krenuli u realizaciju nego smo zapravo promišljali što bismo i kako mogli napraviti. Kroz predmet Politika i gospodarstvo naglasak smo počeli stavljati na poduzetništvo, što znači biti poduzetnik, kako stvoriti ideju… Potom smo počeli uključivati i mlađe razrede i stvorio se vrijedan tim, a s njime i naša video razglednica – ističe ponosno profesorica Milošević, a nakon što je ravnatelj škole Dinko Mandić proslijedio mail HUP-a, odmah je krenula ideja što, kako smisliti…

Među 25 najboljih od 175 prijavljenih
U dva mjeseca, nastala je video razglednica, a učenici su dali sve od sebe kako bi ovu poduzetničku ideju do kraja ‘elaborirali’. Nije ni čudo da su onda izabrani među 25 najboljih od čak 175 prijavljenih škola. I da, jedini su iz Dubrovnika!
Projekt, nazvan jednostavno ‘Video razglednica iz Dubrovnika’, zamišljen je kao postavljanje interaktivnih displaya po gradu, kako bi turisti mogli kreirati na njima vlastitu, unikatnu razglednicu. Turistima bi se nudila mogućnost da odabirom različitih opcija na displayu u pet koraka kreiraju nešto sasvim osobno, jedinstveno. Kako nam ističe prof. Milošević, prvi korak je fotografiranje selfieja direktno na displeju i to samo lica. Tako se stvara svojevrsna druga stvarnost, gdje sam korisnik kreira sadržaj.
– Gost izabire dodatke licu, frizuru, boju kose, potom gotove kreacije i animacije tijela te je u biti naša video razglednica kombinacija stvarnosti i igrice. Dakle, stvara se lik od vlastitog lica i kreacija. Zatim se bira pozadina i u tome je zapravo svaka razglednica jedinstvena. Korisnik iz fonda fotografija i videa koji su pohranjeni na displayu, odnosno tom aparatu, bira kulturne znamenitosti, muzeje, crkve, plaže, hotel u kojem je odsjeo… I nastaje video, koji je zamišljen u trajanju od maksimalno dvije minute – ističe dalje profesorica mentorica. Posljednja dva koraka su finalizacija video razglednice, koje su učenici zamislili kao ‘kreiranje putovanja’, koje počinje na Stradunu, i odlazi ovisno o tome što je gost proživio i vidio u gradu. Za kraj, gost odabire na koji način će poslati razglednicu – mailom, društvenim mrežama…

Dinamičan model promocije
– To je zapravo prava poduzetnička ideja, naš cilj bio je potaknuti učenike da razmišljaju na kreativan način i stvaraju nove ideje, potaknuti razvijanje poduzetništva među njima. U biti, oni su puni ideja i maksimalno su dali sebe za ovaj projekt. Dosta su kreativni, kad smo pronašli osnovnu ideju, dalje su se stvari lako razvijale. Nadograđivalo se i išlo dalje do ovog, konačnog rezultata – dodaje profesorica. Ovo je, zaista, jedinstven i zanimljiv, dinamičan i vrlo moderan način kako promovirati Dubrovnik i njegove ljepote među prijateljima, obitelji, svima onima koji se još nisu uputili u posjet našem lijepom gradu.
– Smatrali smo da bi naša razglednica bila zanimljiva i mlađim i starijim turistima jer je naglasak stavljen na osobni doživljaj, ono što sam onaj tko kreira razglednicu smatra najljepšim ili najatraktivnijim dijelom grada – ističe dalje, uz napomenu kako bi se platforma neprestance nadopunjavala, za zamisao mladih poduzetnika je i plasiranje reklama. Svatko tko želi biti uključen, može to napraviti uz određenu naknadu, a hotelima i ugostiteljskim objektima, pretpostavljaju, u interesu je dati najbolje fotografije i plasirati se direktno prema korisniku.
Iako se radi o ideji, možemo slobodno dodati – zasad, jer su je mladići i djevojke razradili do posljednjeg detalja. Pa su tako promišljali i nadograditi software displaya na postojeće, one od Libertasa, ako je to izvedivo ili pak s druge strane smjestiti ih na frekventne točke grada.
-Kako bi projekt bio financijski održiv i profitabilan, korisnici bi za izradu video razglednice plaćali cijenu od, primjerice, jednog Eura, a uz naknadu od hotelijera i ugostiteljskih objekata, displayi bi bili samoodrživi. Naravno, ako bi bili smješteni na atraktivnim lokacijama – napominje dalje.
Puno rada se itekako isplati! Jedinstvenost projekta prepoznali su najveći pa je tako Obrtnička i tehnička škola Dubrovnik dobila i vrijednu nagradu – fond od pet tisuća kuna. Nagrada će se potrošiti na edukaciju učenika u smjeru poduzetništva, u usvajanje nove vještine koja će im višestruko pomoći.
– Zamislili smo to ovako – budući da smo nedavno dobili dron od bivšeg učenika, krenut ćemo u tu edukaciju, a nju i nadograditi kupovinom profesionalnog fotoaparata te bi učenike koji su bili uključeni u projekt, kao i sve one koji su zainteresirani, usmjerili u edukaciju fotografije i korištenja aparata. Krajnji cilj je što kvalitetniji proizvod i edukacija. Uostalom, imamo školski list, stranicu škole… Zašto ne bismo imali i tim učenika koji je prošao edukaciju, imaju vještinu više te i sami budu autori na našim platformama? – zaključuje ponosna mentorica, a mi samo možemo dodati kako nas veseli njihov rad i trud pohvaliti i u našem listu!

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist