Kultura

‘Naše je društvo opsjednuto zgrtanjem’

'Naše je društvo opsjednuto zgrtanjem'

Tek na distanci od Dubrovnika aktivirao se nakupljeni stres i umor. S dolaskom na mjesto ravnatelja riječkog MMSU-a nisam ni najmanje prestao biti aktivist, samo je strategija djelovanja nešto drugačija – istaknuo je u nedavnom razgovoru za Novosti dubrovački umjetnik Slaven Tolj.

U intervjuu se osvrnuo i na problematiku opsjednutosti materijalnim bogatstvom, a u kontekstu postava njegove  izložbe 'Citius, altius, fortius' u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt.

Izložba se bavi pitanjem javnog interesa, s potpuno jasnim referencama na Srđ i građanske inicijative čiji je bio aktivist. Izložba je sastavljena od jednog videorada (isječka iz popularne serije “Igre prijestolja”), audioinstalacije i različitih intervencija kroz fotografije, objekte i tekst.
Tolj je, između ostalog, istaknuo kako 'na Srđ ne dolaze investitori, nego bahati špekulanti prostorom i nekretninama'.

-Prostor slobode je u nama i vjerujem da nam taj prostor ne mogu ukrasti. U Dubrovniku živi i djeluje dovoljan broj kvalitetnih ljudi koji čitavo ovo vrijeme agresije nisu bili tihi, poslušni i okrenuti samo svojim interesima i potrebama. Za zajednički prostor i za slobodu treba se izboriti i mi se borimo, svatko na svoj način i prema svojim mogućnostima, ali i zajedno, okupljeni u Građansku inicijativu “Srđ je naš” i s građanskom listom “Srđ je Grad”, kao oporba sramotnom dogovoru u Gradskom vijeću – ističe među ostalim Tolj, koji se osvrnuo i na gradonačelnika riječima:

'Gradonačelnik je samo predstavnik onih koji su ga birali na izborima, jedan od mnogih koji su fascinirani materijalnim blagostanjem, kojima je novac jedino mjerilo vrijednosti. Rezultati izbora pokazuju da on, unatoč svemu, uživa potporu građana, a na referendumu o ustavnoj definiciji braka vidjeli smo kako se većina odnosi prema manjinama. Kao aktivisti i građani bili smo izloženi medijskom omalovažavanju i prokazivanju, ignoriranju svakog nastojanja da otvorimo dijalog o bitnim pitanjima za lokalnu zajednicu. Potpuno ignoriranje mišljenja aktivnih građana i oslanjanje na one koji se vode samo partikularnim interesima strategija je opasnija od prijetnji, koja vodi u potpunu destrukciju ideje grada'.

Intervju u cijelosti  pročitajte ovdje.

 

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist