Kultura

NARODNA KNJIŽNICA GRAD Predavanje i izložba u čast Marina Getaldića

NARODNA KNJIŽNICA GRAD Predavanje i izložba u čast Marina Getaldića

‘Marin Getaldić – pogled u novo doba’ naslov je predavanja koje će održati dr. sc. Marijana Borić u četvrtak 18. listopada u Znanstvenoj knjižnici. Nakon predavanja uslijedit će otvorenje istoimene izložbe, koja ostaje otvorena do 18. studenoga, u prizemlju Narodne knjižnice Grad.

Borić je ujedno i autorica edukativne, multimedijalne i interaktivne izložbe koja je organizirana u sklopu aktivnosti projekta „Upoznajmo hrvatsku znanstvenu baštinu“, kojeg podupiru zaklada Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Ministarstvo znanosti i obrazovanja. U rujnu je izložba bila postavljena Strossmayerovoj galeriji starih majstora, a nakon Zagreba dolazi u Dubrovniku, Getaldićev rodni grad, u godini u kojoj se obilježava 450. obljetnica njegova rođenja.

U petak, 19. listopada bit će organizirana edukativno – likovna radionica ‘Legenda o Marinu Getaldiću’ za školsku djecu. Dubrovačke knjižnice ostvarit će suradnju s Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti u okviru programa Mjeseca hrvatske knjige, a prikazujući Getaldićevo nasljeđe u europskom kontekstu ovi programi ujedno su i doprinos obilježavanju Europske godine kulturne baštine.

Dr. sc. Marijana Borić, znanstvena je suradnica u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu. Matematičarka, fizičarka, filozofkinja i povjesničarka znanosti, istražuje rad znamenitih hrvatskih znanstvenika, koji su dali doprinos ovoj sredini, ali i ukupnom razvoju zapadnoeuropske znanosti. Autorica je velikog broja znanstvenih radova iz povijesti egzaktnih znanosti, monografije o Faustu Vrančiću, te popularnih knjiga – slikovnica o Marinu Getaldiću i Faustu Vrančiću. Bavi se razvojem matematičkih metoda i koncepcija koje su omogućile napredak novovjekovne znanosti. Za doprinose istraživanju i popularizaciji Vrančićeva nasljeđa dobitnica je nagrade Memorijalnog centra “Faust Vrančić” u Prvić Luci 2017. i nagrade grb Šibensko-kninske županije u 2018.

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist