Natrag
24.4.2019 12:05

facebook

twitter

google

rss

dulist

NARODNA KNJIŽNICA GRAD Novinar i urednik Đurica Drobac o jeziku u medijima

1.3.2018 @ 13:06 Dulist Kultura

Podijelite:

Novinar i urednik na HRT-u Đurica Drobac gost je druge tribine koja se organizira danas povodom Mjeseca hrvatskog jezika u 19 sati u Čitaonici Narodne knjižnice Grad.

Tribina će biti posvećena temi jezika u medijima, a tematizirat će se uloga i utjecaj medija u oblikovanju hrvatske jezične svijesti i kulture.

Medijski ili publicistički diskurs jezično je najutjecajniji diskurs javne komunikacije (mediji su ‘krojači diskursa’) pa bi kao takav trebao poštivati određena komunikacijska i jezična pravila utvrđena normativnim priručnicima. Razgovarat će se o ‘sužavanju normativnosti’ uvjetovanom općim procesom globalizacije koji je zahvatio i hrvatsko društvo, i bitno promijenio jezični (pisani/govoreni) iskaz osobito u kontekstu publicističkoga diskursa te o razini svijesti o pravilnome pisanju i govorenju u prostoru javne komunikacije, pa tako i u publicističkome diskursu.

U Mjesecu hrvatskog jezika u organizaciji Dubrovačkih knjižnica održavaju se tribine na kojima voditeljica doc. dr. sc. Katja Bakija, profesorica hrvatskog jezika i književnosti sa svojim gostima razgovara o slojevitosti jezičnog identiteta, vrednotama, normi, jezičnoj kompetenciji, jeziku kao odrazu društva, standardizaciji i položaju hrvatskog jezika danas.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana