Županija

NARDELLI Do brze ceste nas dijeli nekoliko godina, dotad radimo na povećanju sigurnosti magistrale

NARDELLI Do brze ceste nas dijeli nekoliko godina, dotad radimo na povećanju sigurnosti magistrale

Načelnik Općine Župa dubrovačka Silvio Nardelli ugostio je u petak popodne premijera Andreja Plenkovića i ministre u Vladi RH. Teme sastanka bile su brza cesta, vatrogastvo i Kupari. Kako je istaknuo načelnik Nardelli problem prometa kroz Župu dubrovačku ne tišti samo ovu općinu već je riječ o široj problematici koja se tiče i Županije i Grada Dubrovnika.

-Mi koji živimo na području Župe dubrovačke imamo negativne posljedice od tog prometa. Znamo da državna cesta kroz Župu više sliči gradskoj ulici nego ozbiljnoj državnoj prometnici i u tom cilju me veseli odluka Vlade što će izgradnja brze ceste ući u strateške projekte RH. Znamo da nas ipak do izgradnje dijeli dugi niz godina. Studija IGH još nije u cijelosti privedena kraju, a nakon njene izrade kreće projektiranje, ishođenje potrebnih dozvola, otkup zemljišta…. dakle, u najboljoj mjeri nas nekoliko godina dijeli od njene izgradnje, a samim tim i rješenja prometa kroz Župu dubrovačku – rekao je Nardelli dodavši kako je još u prosincu prošle godine na sastanku s ministrom Butkovićem i direktorom Hrvatskih cesta Škorićem tražio vatrogasne mjere, od čega je dio već započet.

-Tražimo pješačke prijelaze, projektiranje i izgradnju svega onoga što je moguće napraviti još do početka sezone kako bi se život nas u Župi učinio lakšim. Natječaj za kompletno projektiranje državne ceste kroz našu općinu je otvoren, još nije odabran najpovoljniji ponuditelj, što očekujemo skoro i da će krenuti projektiranje svih pothodnika i nathodnika, rješavanje klizišta, sanacije pokosa… – rekao je Nardelli.

Druga tema sastanka s premijerom bilo je pitanje vatrogastva, na što ih je ponukalo nedavno događanje u HE Dubrovnik u Platu.
-DVD Župe je prvo izašlo u pomoć djelatnicima HE Dubrovnik, a znamo kako je ono financirano 98 posto od strane Općine. Držimo da je kroz izmjene Zakona o vatrogastvu nužno na pravedniji način rasporediti sredstva koja država izdvaja za vatrogastvo. Kad govorimo o javnim vatrogasnim postrojbama, oni dobivaju dio tog kolača, ali DVD-ovi ne. U tom smislu smo tražili od predsjednika Vlade da se ta sredstva bolje rasporede tako da i DVD-ovi dobiju dio sredstava po nekim kriterijima – rekao je Nardelli.

Na kraju, jedna od tema bili su i Kupari, koji, rekao je načelnik, idu svojim tijekom. No, razgovaralo se i o prostoru autokampa u Kuparima, koji je prostorno-planskom dokumentacijom bio predviđen za kongresni centar. Ipak, studija je pokazala kako je Babin kuk bolja lokacija za taj objekt, s čime se Nardelli baš i ne slaže.
-Držim da su Kupari jednako vrijedna lokacija kao Babin kuk, možda čak i bolja – rekao je te dodao kako je dogovoreno da će općina u suradnji sa Županijom i Gradom Dubrovnikom kroz urbanizam predvidjeti to područje za javno-društvenu namjenu, a kad se prostor detaljno razradi predložit će se Vladi da dio tog zemljišta ili cijelo prepuste jedinici lokalne samouprave.

Pročitajte još

[FOTO] Krcat Dom kulture u Čilipima, svi su došli na kviz Deana Kotige

Dulist

OLDTIMER RALLY U STONU Sedamdesetak povijesnih vozila će voziti od Komarne do Stona

Dulist

[FOTO] IDE SE NA GRAĐEVINSKU DOZVOLU Ovako će izgledati Sportsko-rekreacijski centar Čibača

Dulist