Aktualno

Napustio nas je znanstvenik i književnik dr. Ivo Perić

Napustio nas je znanstvenik i književnik dr. Ivo Perić

U subotu, 27. siječnja u 87 godini života napustio nas je dr. Ivo Perić, znanstvenik i književnik, autor velikog broja knjiga i znanstvenih radova iz povijesti Dubrovnika.

Ivo Perić bio je znano ime dubrovačkog javnog života, iako već godinama, od je odlaska u mirovinu, živio u Zagrebu. Rođen je 15. listopada 1930. u Lukaru (Šibensko-kninska županija), školovao se u rodnom mjestu (osnovna škola), u Šibeniku i Zadru (srednja škola) i u Sarajevu (Filozofski fakultet). Još kao student iskazivao je znanstveno-istraživačke sklonosti, koje je, između ostalog, očitovao i svojim diplomskim radom: Problem preventivnog rata protiv Italije u austrijskoj vanjskoj politici 1909. – 1914. Od 1953., kad je publicirao svoj prvi znanstveni prilog, kontinuirano se bavi povijesnom znanošću, istražujući i obrađujući razne teme iz hrvatskog kulturnog, političkog i gospodarskog života u 19. i 20. stoljeću. Doktorirao je 1969. na beogradskom Filozofskom fakultetu s disertacijom: ‘Borba za narodni jezik i nacionalni duh u dalmatinskom školstvu 1860. – 1918.’, koja je nedugo potom objavljena u Zagrebu.

Više od dva desetljeća radio je u školstvu kao prosvjetni djelatnik i to najdulje u Dubrovniku (od 1957.), gdje je bio i direktor Gimnazije (1964.- 1974.). Od 1974. do umirovljenja (1995.) bio je zaposlen u dubrovačkom Historijskom institutu JAZU/Zavodu za povijesne znanosti HAZU, u kojemu je od 1979. imao zvanje znanstveni savjetnik. Od 1984. do 1986. godine bio je upravitelj Zavoda za povijesne znanosti HAZU i vrlo je zaslužan za njegov preporod i obnavljanje izlaženja časopisa Anali.

Autor je znane knjige o povijesti dubrovačkog turizma, koja i danas mnogima koji se bave tom tematikom služi kao ‘početni izvor’, a zadnjih godina autor je nekoliko romana tematski vezanih za zbivanja u Dubrovniku s početka 20. stoljeća. Njegova temeljita djela o počecima dubrovačkog turizma i dubrovačkom pomorstvu i o važnim likovima dubrovačkog političkog života, Franu Supilu, Peru Čingriji i drugima, nezaobilazna su danas pri istraživanjima tog dijela dubrovačke povijesti. Od radova se među ostalim izdvajaju znanstvena djela s područja kulturne povijesti kao što su ‘Dubrovačka periodika 1848. – 1918.’, ‘Iz naše školsko-pedagoške prošlosti’, ‘Dubrovačka gimnazija od ponarođenja do danas’…

Za svoje doprinose povijesnoj znanosti dobivao je i javna priznanja: Nagradu grada Dubrovnika – 1964.; Nagradu ‘Ivan Filipović’ – 1970.; Nagradu ‘Slobodne Dalmacije’ za znanost – 1979.; Odličje Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića – 1996.; Godišnju državnu nagradu za znanost – 1997. God. 37., br. 1., 1.-328. Zagreb, 2005. Nakon umirovljenja stalno živi u Zagrebu, baveći se i dalje svojim znanstvenim radom.

Pročitajte još

DODIJELJENO DESET ‘A’ DRŽAVNIH STIPENDIJA Saznajte tko su najbolji studenti Sveučilišta u Dubrovniku

Marko Džamarija

SANITAT POZIVA Javite se ako želite banak na gruškoj placi

Dulist

[PODCAST S BARBAROM] Goran Milić: Slijedi What’s up Japan, a što mu je ‘tiha patnja’?

Barbara Đurasović