Aktualno

Napustio nas je maestro Ivan Dražinić

U 73. godini života preminuo je maestro Ivan Dražinić. Iza sebe je ostavio bogatu glazbenu karijeru. Rođen je 1942. godine na Lastovu, gdje je i preminuo. Dirigiranje je diplomirao na Muzičkoj akademiji u Beogradu, a usavršavao se kod Jushe Horensteina i Lovre pl. Matačića.

Od 1980. godine djeluje u Dubrovniku djeluje kao šef dirigent Simfonijskog orkestra te voditelj Zbora Libertas, čiji je jedan od utemeljitelja. Od 1987. do 1991. godine maestro Dražinić bio je glazbenim ravnateljem Dubrovačkog ljetnog festivala te Festivala komorne glazbe. Dobitnik je brojnih priznanja i nagrada, surađivao je s najpoznatijim svjetskim solistima kao što su Ivo Pogorelić, Dubravka Tomšič-Srebotnjak, Grigorij Žislin, Vaclav Hudeček… Snimio je brojne nosače zvuka s djelima hrvatske i svjetske glazbe, a 1997. godine ponovno dolazi na čelo Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Brojni prijatelji opraštaju se od svog prijatelja, glazbenog velikana. Tako je Miško Mihočević napisao sljedeće:

– Umro je naš najmuzikalniji dirigent Maestro Ivo Dražinić. Uvijek se iznenadimo, nikad nismo spremni. Pogotovo kad se ima dogovorena ‘duga kafa’ jer materijala ima i previše, slabo smo se viđali zadnjih godina. Ivo dragi, duhoviti i hiroviti – dosta od muzike u Gradu danas zahvaljujemo tvom neprestanom radu, s orkestrom, a posebno s amaterima. Tvoj trajni zapis je Libertas, zbor, ali i Libertas glazbene kreacije i glazbene radosti. U bezbroj prilika … I kad si bio inicijator i harmonikaš onih nezaboravnih i neponovljivih javnih božićnih kolenda, i kad si se znojio vježbajući amatere u zahtjevnoj Papandopulovoj kantati … Non bene pro toto LIBERTAS … Eto sada prave slobode od svega, sad tek možeš pravo uživati u najljepšoj, nebeskoj glazbi. Nedostajat ćeš, da znaš.
(Ne sjećam se koja, ali se sjećam svoje zapanjenosti kad si mi pokazao na zvoneća zvona te crkve i rekao: hm, zanimljivo, f-mol.)

Pročitajte još

OLIMPIJSKE NADE Jugašima četvrto mjesto

Dulist

MARE I LEONA U ĐIRU ‘Ne bismo Orsan mijenjali ni za što, ali izluđuje nas parking i skupa butiga’

Dulist

LIJEČNICE MARIJA I KATARINA DORŠNER Uvijek smo se pratile u stopu. Sestra je osoba na koju možeš u svemu računati

Iva Dedo

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija