Grad

Napustio nas je ‘dubrovački Michelangelo’ Ivo Biočina

Najdugovječniji dubrovački kipar i kamenoklesar Ivo Biočina preminuo je noćas pola sata nakon ponoći u 84. godini života nakon teške bolesti. Kamenoklesarstvom se bavio preko 60 godina, a u svoj se zanat i umjetnost zaljubio još s pet godina dok je gledao svog djeda kako radi s kamenom.

Njegova obitelj s Brača je stigla u Dubrovnik poslije Drugog svjetskog rata. Biočina je zanat ‘ispekao’ kod Talijana Giovannija Collonne koji je imao radionicu na Boninovu, a potom se priključio klesarskoj zadruzi ispod Dominikanaca.

Djela gospara Iva Biočine privlačila su pažnju svakog turista koji bi prošao pored njegove radionice ispod skalina od dominikanaca, a kasnije i u prostoru u blizini ulaza na Pile kamo mu je radionica nedavno bila premještena. Zbog njegove iznimne vještine s kamenom znalo ga se nazivati ‘Michelangelo’. Biočina je svojevremeno surađivao s brojnim poznatim kiparima poput Koste Radovanija i Marijana Kockovića.

Posljednji ispraćaj Iva Biočine bit će u utorak, 21. svibnja u 17 sati na groblju Boninovo. Obitelji i prijateljima izražavamo iskrenu sućut.

Pročitajte još

Ukrajinske novinarke borave u Dubrovniku, pripremaju članak o Gradu za Ukrainian Travel Gazette

Dulist

Objavljen poziv za natječaj za program zapošljavanja žena iz ranjivih skupina

Dulist

ZDRAVSTVENI NADSTANDARD Grad nastavlja financirati rad liječnice na Kalamoti i elafitski punkt hitne medicine

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija