Grad

Napustio nas je ‘dubrovački Michelangelo’ Ivo Biočina

Najdugovječniji dubrovački kipar i kamenoklesar Ivo Biočina preminuo je noćas pola sata nakon ponoći u 84. godini života nakon teške bolesti. Kamenoklesarstvom se bavio preko 60 godina, a u svoj se zanat i umjetnost zaljubio još s pet godina dok je gledao svog djeda kako radi s kamenom.

Njegova obitelj s Brača je stigla u Dubrovnik poslije Drugog svjetskog rata. Biočina je zanat ‘ispekao’ kod Talijana Giovannija Collonne koji je imao radionicu na Boninovu, a potom se priključio klesarskoj zadruzi ispod Dominikanaca.

Djela gospara Iva Biočine privlačila su pažnju svakog turista koji bi prošao pored njegove radionice ispod skalina od dominikanaca, a kasnije i u prostoru u blizini ulaza na Pile kamo mu je radionica nedavno bila premještena. Zbog njegove iznimne vještine s kamenom znalo ga se nazivati ‘Michelangelo’. Biočina je svojevremeno surađivao s brojnim poznatim kiparima poput Koste Radovanija i Marijana Kockovića.

Posljednji ispraćaj Iva Biočine bit će u utorak, 21. svibnja u 17 sati na groblju Boninovo. Obitelji i prijateljima izražavamo iskrenu sućut.

Pročitajte još

FRANKOVIĆ NAJAVIO Od 2021. godine oko Grada će prometovati samo automobili s PPK

Dulist

Predložite svog kandidata za priznanje uz blagdan sv. Vlaha i Dana Grada Dubrovnika

Dulist

ZASADI DRVO, NE BUDI PANJ Grad ‘oplemenjen’ sa 610 sadnica na 139 lokacija

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija