Aktualno

Napustio nas je hrvatski chef Andrej Barbieri

Hrvatski chef Andrej Barbieri preminuo je u subotu u 50. godini života. 

Rođeni Zagrepčanin, nakon djetinjstva provedenog u Lovranu, kao vrlo mlad otišao je u Italiju gdje se zbližava s gastrozofijom slowfooda, a od 1999. godine, posvećen je isključivo kulinarstvu. Kad se vratio iz Italije, posvetio se upravo tradicijskoj kuhinji. ‘Radio sam zapravo jela koja su imitirala tradiciju. Izgleda kao tradicionalno, no zapravo je moderno’, rekao je u razgovoru za DuList u 2016. godini prilikom boravka u Dubrovniku i sudjelovanja na Good Food Festivalu.

Barbieri je ostavio veliki trag u kulinarskom svijetu. Bio je glavni chef u nekoliko hrvatskih restorana, sudjelovao je u poznatim hrvatskim kulinarskim showowima, a surađivao je i s brojnim gastronomskim časopisima. U 2017. godini otvorio je prvi hrvatski restoran u dalekom Kataru.

‘Dubrovnik ima specifikum’
Nije se ‘slijepo’ držao tradicije, ali je ipak imao klasičan odnos prema hrani. ‘Malo sam se odmaknuo od onoga što bih nazvao kodificirana tradicija’, rekao nam je tada. Dubrovnik je smatrao gradom ‘koji ima neki svoj specifikum’.

– Imate zaista zanimljiv tradicionalni gastronomski okus, pri tome mislim na cijelu regiju, od Pelješca, preko otoka do Kona­vala. A i zaleđe je gastronomski jako zanimljivo – istaknuo je Barbieri. Od ovog se najsimpatičnijeg hrvatskog chefa putem društvenih mreža opraštaju i brojne poznate osobe.

Pročitajte još

UGOSTITELJI VLADI ‘Pred kolapsom smo, hitno morate odobriti kvotu za dodatnih 5000 radnika’

Dulist

JESMO LI SPREMNI ZA EURO? Vujčić: ‘Hrvatski sustav banaka je iznad prosjeka eurozone’

Dulist.hr

PROVJERILI SMO Dubrovnik ima više od 27 tisuća vozila

Andrea Falkoni Račić