Zanimljivosti

Napustila nas je Danica Casagrande

Zauvijek nas je napustila jedna od najstarijih Dubrovkinja, gospođa Danica Casagrande, poznata i kao teta Danica. Preminula je sinoć u 90. godini života.

Uvijek nasmijana i vesela teta Danica bila je najstarija dubrovačka vodička, ujedno i najstarija spisateljica, a iza sebe ostavila je i dvije objavljene knjige „Moja putovanja“ i „Sve moje godine“.

Danica Casagrande rođena je 15. ožujka 1922. godine u Stomorskoj na otoku Šolti, odakle se s obitelji preselila u Split. Davne 1938. godine njen otac zaposlio se u Dubrovniku kao povjerenik Saveza pomoraca, pa se i ona nakon završene Građanske srednje škole doselila u Dubrovnik gdje joj je u istoj ustanovi ponuđen posao činovnice.  

Početkom Drugog svjetskog rata ponovno se vratila u Split, a odatle je zbog nesigurne ratne situacije prešla na Vis te zatim u El Shattu, poznati egipatski izbjeglički zbijeg, gdje je provela dvije godine. Neposredno poslije rata vratila se ponovno u Dubrovnik i udala se 1946. godne za dubrovačkog pomorca Balda Casagrandea. Danica i Baldo Casagrande imaju dvije kćeri Katiju i Željku, troje unučadi i troje praunučadi. Teta Danica u mirovinu je otišla kao turistički vodič putničke agencije Atlas.

Teta Danica punih 59 godina bila je turistički vodič, a još je do prije četiri godine znala voditi goste.

Sprovod Danice Casagrande održat će se sutra u 19 sati na groblju Boninovu.

Pročitajte još

‘HALO BING’ Alan Ford vraća se u Dubrovačke knjižnice

Dulist

Čak 10 ‘Oskara znanja’ stiže u Dubrovnik, najbolji su učenici Umjetničke škole

Dulist

JUTRO KOD MERCANTEA Nije problem s parkingom nego simpatičan prizor

Dulist