Grad

NAPETO NA MALOJ BUŽI Ovako izgleda kad HGSS spašava unesrećene pri padu sa stijena

NAPETO NA MALOJ BUŽI Ovako izgleda kad HGSS spašava unesrećene pri padu sa stijena

Tijekom ljetne sezone pojedini turisti, ali i domaći odluče skakati u more sa stijena na Buži što u nemalom broju slučaja ne prođe dobro. Svemu tome redovito ‘kumuje’ nepažnja i loša procjena. Upravo na Maloj Buži HGSS stanica Dubrovnik ove je subote prošla kroz zahtjevan scenarij spašavanja dvaju unesrećenih osoba koje su ‘pale sa stijena’, a spašavali su ih ‘zračnim’ putem, dok je svoj dio odradio i ‘morski’ tim koji je prvi došao do ‘unesrećenih’. Za samo spašavanje koristili su sisteme tirolske prečnice u dužini cca 80 metara te sisteme protuutega.

-Imali smo dvije unesrećene osobe, jedna je ostala na dnu zidina, a druga je upala u more. To je scenarij koji se na području Buže događao kada bi ekipa ljeti skakala sa stijena, znali su se gadno povrijediti. Zato smo izveli ovaj tip vježbe. Kroz vrata od Buže ne može se proći nosilima, u slučaju teže ozljede kralježnice isključivo može pomoći neki brod. Mi smo išli na opciju da ni to nije moguće. S nama je bila ekipa HGSS-a Hrvatske koji su spašavali u moru, a bilo je s nama i pročelnik za divlje vode. Isprobali smo razne sisteme u ovoj vježbi, odabrali smo malo neobičniji pristup izvlačenja. Već smo unazad tri tjedna trenirali za ovo i isprobavali razne stvari – rekao nam je pročelnik HGSS-a Dubrovnik Marijo Begić dodavši kako godišnje na ovakvu intervenciju izađu četiri do pet puta.

Voditeljica Službe civilne zaštite Ana Miličić Kordić u vježbi je bila unesrećena osoba.

-Ovakve se stvari događaju dosta često, a najčešće u sezoni. Susretali smo se do sada s raznim egzibicionističkim situacijama gdje smo se pitali kako je nekome nešto uopće moglo pasti napamet. To su situacije koje možemo očekivati u budućnosti zato su ovakve vježbe jako važne – rekla je Miličić Kordić dodavši kako je u slučaju nesreće jako važno da ozlijeđena osoba prati upute onoga tko je spašava.

Kako je izgledala vježba spašavanja, pogledajte u našoj fotogaleriji i videima.

 

Pročitajte još

Pri kraju radovi Spomen sobe poginulih dubrovačkih branitelja u Sponzi

Dulist

SASTANAK USUSRET SEZONI Vozila će na Stradun ulaziti prema točnom rasporedu, Sanitatu stižu nova vozila

Dulist

PIROTEHNIČARI U DOMOVINSKOM RATU Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina

Dulist